Menší samoobsluhy čelí každodenním útokům zlodějů. Některé z nich už raději tak říkajíc zavřeli krám. Nejde jen o ztrátu peněz, problém se sháněním personálu, ale mnohdy i o zdraví.

TŘI UKRADENÉ BONBONIÉRY

„Ještě teď se třesu," povzdechne si prodavačka v jedné nejmenované sídlištní prodejně. Několik asi dvanáctiletých děvčat ji před chvílí upozornilo na zloděje a ona se za ním srdnatě vydala. Tři uloupené bonboniéry se jí sice podařilo získat zpět, na zadržení zloděje už ale neměla kompetence ani fyzickou sílu.

Silnice na Frýdlant
Na novou silnici čeká Frýdlant jak na smilování, jsou k ní ale výhrady

„Děje se to pořád. Nic s tím nezmůžeme," povzdechne si. Je zřejmé, že ne zrovna malá samoobsluha, kde se zrovna pohybuje jen jedna prodavačka a druhá sedí za kasou, musí být pro zloděje ráj.

„Ochranku, jakou mají ve větších obchodech, nám nedají. Musíme si pomoci samy," vysvětluje paní, která nechce být jmenována. Jen občas pomůže přítomnost strážníka. Ten ale samozřejmě nemůže stát celý den v jednom obchodě.

PROBLÉMY NEUSTÁVAJÍ

„Spíše reagujeme na podněty a těch je tolik, že prevenci už se moc věnovat nemůžeme," vysvětlila mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková, která potvrdila, že problémy se zloději neustávají. Vedoucí prodejny Žabka Taťáně Holatové už došla před časem trpělivost a obchod na náměstí Edvarda Beneše zavřela. „Nebyl to jediný důvod, ale ten hlavní," vysvětlila. Teď vede prodejnu na Ježkově ulici, kde je podle ní situace mnohem lepší.

„Není to tak anonymní. Spoustu lidí už znám," poznamenala. Situace v centru města už byla neúnosná.

NÁJEZDY JSOU NÁROČNÉ NA PSYCHIKU

„Kradli hlavně mladší lidi a zajímali je především sladkosti. Myslím, že to byli narkomani, kteří potřebovali dodat rychle energii," vysvětlila vedoucí. Nájezdy zlodějů jsou podle ní náročné na psychiku.

„Máme kvůli tomu problém s prodavači. Sehnat personál, který dělá na směny, je nadlidský výkon," dodala Holatová.

DO SUPERMARKETU PRO NÁKUP A BEZ PENĚZ

Krádeže v obchodech se samozřejmě týkají i větších prodejen, které hlídají pracovníci ostrahy. Jak upozornil mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský, zrovna před několika dny řešili policisté případ neuvěřitelně drzého zloděje, který se vydal krást do supermarketu v centru Liberce hned dvakrát za sebou. Při první návštěvě nakradl drogerie, sladkostí a dalšího zboží za více než padesát tisíc. Podařilo se mu sice svůj lup pronést, nicméně jej zachytila bezpečnostní kamera. Když se tak po několika dnech do obchodu vrátil, už si na něj zdejší pracovníci počíhali. Při svém druhém pokusu byl dokonce tak bezostyšný, že zboží, které se mu nevešlo do kapes, uložil do krabice od mléka a takto chtěl opět projít kolem pokladen bez zaplacení. 26letého muže z Turnova může soud poslat do vězení až na pět let.

Policie pátrá po této ženě, která přepadla obchod v Liberci
Žena, která přepadla obchod se zbraní v ruce, se sama přihlásila na policii