Povinné uzavření obchodů velkých řetězců o Vánocích, Velikonocích a některých dalších svátcích navrhl a schválil Senát. Na přání odborů chce umožnit zaměstnancům obchodních řetězců, aby strávili svátky s rodinou. Co si ale o zákonu myslí sami zaměstnanci velkých supermarketů?

„Podle mě je to nesmysl. Nikdo nemůže nikoho nutit, aby měl v určitý den zavřeno. Já jdu do práce, protože chci. Kdyby se nepracovalo o svátcích a obchod měl zavřeno, kde bych si nakoupila? V práci jsem celý měsíc před Vánoci," řekla Jana, která nechtěla zveřejnit své příjmení a která pracuje jako pokladní ve velkém nákupním centru na okraji Liberce.

Musíte mít zavřeno

Podle zákona o prodejní době by měly zůstat zavřené obchody o velikosti větší než 200 metrů čtverečních. Kromě 25. a 26. prosince, kdy by musely obchody zůstat zavřené, by se zákon týkal i Dnu obnovy samostatného českého státu a Nového roku, Velikonočního pondělí, 8. května Dne vítězství, 28. září Dne české státnosti a 28. října Dne vzniku samostatného československého státu. Provoz obchodů by byl omezen i na Štědrý den. 24. prosince by tak mohly obchody prodávat pouze do 12 hodin.

„Nelíbí se mi to. Kdo bude určovat, kdy je ještě v pořádku pracovat a kdy už by zaměstnanci měli být doma s rodinou? Myslím si, že je na každém, aby se svobodně rozhodl, kdy chce pracovat a kdy chce být doma. Stát by do těchto věcí rozhodně zasahovat neměl," zlobil se Miroslav Foltýn z Frýdlantu.

Zákon určuje i postihy pro obchodníky, kteří by se rozhodli zákaz nedodržet. Za takový správní delikt by podle znění zákona bylo možné uložit pokutu do výše 1 000 000 Kč. Dopustí-li se obchodník porušení opakovaně, je možné uložit pokutu až do výše 5 milionů korun. Zákon se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Jaká je situace v obchodech?

Většina obchodů zůstala zavřená pouze 25. prosince na Boží hod vánoční. Během Štědrého dne byly otevřené všechny větší obchody, včetně supermarketů a hypermarketů. Zavřeno měli jen živnostníci a malé obchody v centru města. 26. prosince se do nákupních galerií a center začal pomalu vracet život. Na Štěpána zůstaly zavřené obchody se specializovaným zbožím, potraviny už měly většinou otevřeno nebo byl provoz jen částečně omezen.

V současnosti totiž prodejní dobu obchodů o státních svátcích žádný předpis nereguluje. Odbory přitom požadují omezení již deset let a Senát schválil návrh zákona již podruhé. Naposled ale skončil v Poslanecké sněmovně v době, kdy se rozpouštěla, a tak ho poslanci již neprojednali.

Nejhlasitějším oponentem omezení prodejní doby je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. „Nechť o prodejní době rozhoduje poptávka po obchodních službách," uvedl v minulosti prezident svazu Zdeněk Juračka.