Co všechno budete potřebovat zařídit, pokud plánujete svatbu venku? Na to se Liberecký deník ptal Ivany Jadrné, vedoucí oddělení matrik Magistrátu města Liberec.

Co snoubenci potřebují, když chtějí uzavřít občanský sňatek?
Teď od 1. 7. po spuštění základních registrů jim stačí občanský průkaz a rodný list.

Jaké poplatky musí zaplatit a za co konkrétně se platí?
Každý úřad má stanovený den pro oddávání a místo pro oddávání, v ten den se žádné poplatky neplatí. Liberecký magistrát určil pátek a budovu radnice, konkrétně obřadní síň. V sobotu se tedy platí 1 000 Kč, jelikož je to mimo dobu stanovenou radou města. Pro oba dva dny platí příplatek 200 Kč za hudbu (varhany) a 360 Kč za fotografování v obřadní síni.

A pokud svatba bude na jiném místě než na liberecké radnici?
Když je to jinde, platíte správní poplatek 1 000 Kč a potom takzvanou paušální náhradu 1 200 Kč, kterou schválila rada města. To jsou režijní poplatky za dopravu. Až do loňského roku jsme to měli tak, že dopravu nám zařizovali snoubenci a často kritizovali, že se musí starat o odvoz matrikáře a oddávajícího, proto jsme to vyřešili formou tohoto poplatku, kde jsou zahrnuty režijní poplatky za služební auto a ostatní náklady spojené s dopravou.

Jaké máte zkušenosti se svatbami, které jsou mimo areál radnice? Je to pro vás komplikace?
Není to zas taková komplikace. Teď je moderní a populární, že snoubenci chtějí uzavřít sňatek jinde než na radnici. Jde spíše o to sladit termíny, které po nás snoubenci žádají, protože často se stává, že bychom v jednu dobu museli být na Ještědu a zároveň na „Orionce", což samozřejmě nejde dost dobře, takže víceméně problémy s tím nemáme.

Na jakých netradičních místech si chtějí novomanželé říci své ano?
Nejzajímavější svatba byla na liberecké přehradě, ale to už je asi tři nebo čtyři roky zpět. Dále je velmi oblíbený Ještěd, hotel Orion, potom jsme měli hodně svateb na Rašovce v penzionu V Trnčí ať už vevnitř nebo venku. Často voleným místem se v poslední době stalo muzeum. Občas chodíme k domům na zahrady a zajímavá byla i svatba na lodičkách na přehradě. Každopádně to vždy musí být místo přístupné veřejnosti.

Registrovaná partnerství

Od roku 2006 je v ČR možné uzavřít registrované partnerství, zeptali jsme se proto na magistrátu i na něj. Partnerství mohou uzavřít dvě zletilé osoby stejného pohlaví. Alespoň jedna z nich musí být občanem ČR. Lze si vybrat, kde jejich „obřad" proběhne, zda na úřadě nebo na jiném místě.

Kolik bylo letos uzavřeno registrovaných partnerství?
V letošním roce zatím čtyři.

Je možné i u registrovaného partnerství mít „obřad" jinde než na radnici? Jako je tomu u svatby?

Ano. Pro uzavírání registrovaného partnerství je jen jeden úřad v kraji. V Libereckém kraji je to liberecký magistrát, kde je i stanovené místo pro přijímání a prohlášení registrovaného partnerství. Určeným dnem a místem, kdy se žádné poplatky neplatí je pátek na liberecké radnici. Pokud partneři chtějí vstoupit do partnerství jinde než na radnici, zaplatí paušální poplatek 1 200 Kč. Začátkem roku 2007 byl velký zájem ze strany partnerů o uzavírání jinde než na radnici. Většinou také proto, že jsou z jiného města a nechtějí, aby celá rodina a přátelé jezdili až do Liberce, proto jezdíme my za nimi. V loňském roce jsme byli například na Lemberku nebo v Jablonci nad Nisou na úřadě.

Probíhá registrované partnerství obdobně jako svatba, nebo se to nějakým zásadním způsobem liší?
V podstatě nepotřebují oddávajícího ani svědky. Partneři prohlašují, že vstupují do partnerství pouze před matrikářem. Rozdíl je ještě v tom, že kromě svého „ano", jako u manželství, partneři musí prohlásit, že jim nejsou známy okolnosti, které by vstupu do partnerství bránily. Jejich příjmení se nezmění.

Registrují se častěji muži nebo ženy?
Myslím, že je to tak napůl. Od roku 2006 jasně vedli muži, ale kolem roku 2009 se to začalo vyrovnávat a je to prakticky nastejno. V letošním roce z těch čtyř uzavřených partnerství to byly dva páry mužů a dva páry žen.

Co mají při „obřadu" na sobě? U svatby je to celkem dané, ale jak to chodí tady?
Je poměrně zajímavé, jak k tomu který pár přistupuje. Pokud jsou to muži, tak většinou přijdou v obleku, ať už je mají stejné nebo jeden má tmavý, jeden světlý. U žen je to pestřejší. Jednou obě přišly jako nevěsty v krásných bílých šatech. Další pár přišel jedna v bílých šatech a jedna ve společenských dlouhých černých šatech. Nebo byly oblečené jako nevěsta a druhá měla tmavý kostým jako ženich. U těch žen je to oblékání různorodé.