Cikánka, medvěd, kominík, bába s nůší, ale hlavně Masopust. Vládce masopustního reje, kterým tradičně končívalo na českých, moravských i slovenských vesnicích několikatýdenní období rozpustilých radovánek. Průvod masek se dává do pochodu Jítravou.

Rozpustilé masky za zvuku živé kapely vytáčejí sousedy, kteří pro ně před svými chalupami připravili pohoštění, jak se sluší a patří. Kromě koblížků a obložených chlebíčků jsou to lahvinky pro zahřátí. Maškary výskají, muzika hraje, děti se radují.

„Přijeli jsme už potřetí, únor bez masopustu v Jítravě si nedovedu představit," přiznává jedna z účastnic, která sem dorazila z Liberce. „Jsem ráda, že se tradice obnovují, já jsem jako holka zažila tak nanejvýš dětský karneval, ale to byl jen takový slabý odvar," přiznává.

„Jsem ráda, že se tradice, které z venkova vytlačilo čtyřicet let totality, zase na vesnice vracejí," přiznává ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová, která se se svými kolegy snaží zájemcům objasnit symbol jednotlivých masek na tradičním masopustu v Dolánkách u Turnova.

Masopust ale nebyl jen důvod k nezřízenému veselí a hodování. Lidé museli zkonzumovat zásoby naloženého masa v době, kdy ledničky a mrazáky nahrazovaly pouze spíže a sklípky. Ty už pak až do nové úrody nabízely většinou jen obilniny. A masopust tak plnil důležitou úlohu: řádně se nasytit a užít si dostatku před obdobím, které do spíží nepřinese zásoby jídla z nové úrody ani z chovu a které potrvá více než měsíc až do jarního probouzení přírody, tedy do období Velikonoc. O tom, že lidé v masopustu nacházejí čím dál větší oblibu, svědčí to, že se pořádá ve stále více obcích a městech. Vyhlášený je například v Tanvaldě. O nadcházejícím víkendu si starobylou a znovuobjevenou zábavu můžete užít i na sychrovském zámku.

Na Sychrově i v Harcově

„Klasický masopust se koná v sobotu 9. února na nádvoří zámku a přilehlém parku. Návštěvníky ale zveme také do památkové rezervace Betlém v Hlinsku, kde je umístěna expozice masopustních obchůzek a masek z Hlinecka. Ta bude mimořádně otevřena po celý den," upozorňuje mluvčí zámku Lucie Spálenská.

Po celý den budou na zámku vystupovat také folklórní soubory Horačky z Hodkovic a Krkonošský Horal s pásmem masopustních písní a tanců. „Ochutnat můžete i produkty z klasické zabíjačky," zve mluvčí.

Na masopustní rej zve letos poprvé i Domov Harcov ve stejnojmenné liberecké čtvrti. „Hlavní hvězdou bude řeznický mistr Burdys, který před očima diváků připraví zabijačkové hody. Ke koupi budou i domácí koláče a koblihy, točené pivo a další občerstvení," zve za organizátory Michaela Churavá.

Odpoledne začne průvodem masek doprovázeným dudáckým souborem Dudáček. Zájemci si mohou vyrobit převlek přímo na místě v tvořivých dílnách. Pro děti jsou připraveny hry a loutkové divadlo Kordula. Vrcholem bude vyhlášení krále masek.