Společnost Spacium, která dokázala, že moderní umění nepatří jen za brány galerie, ale i do ulic či na autobusovou zastávku, po letech zřejmě končí. O jejím definitivním zrušení sice ještě rozhodne čtvrteční zastupitelstvo, už teď se však zdá, že je její osud zpečetěn.

Kočky autorky Martiny Niubó-Klouzové.

Město platilo provoz

„Spacium už delší dobu nedostávalo od města finance na velké projekty, ze zákona jsme však museli pokrývat jeho provoz. Vzhledem k tomu, že se nám nepodařilo shodnout na jeho jiném využití, dohodli jsme se s jeho vedením na ukončení činnosti," uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr. Na provoz Spacia, o. p. s., letos město poslalo částku 200 tisíc korun. „Jednalo se o nezbytné minimum, které šlo na provoz. Na samotné projekty zbývalo jen několik tisíc. Sami jsme si vydělávat nemohli," poznamenala ředitelka Spacia Jitka Mrázková s tím, že nainstalované sochy jsou v současnosti v majetku města a představují tak nemalý majetek.

Město soch nekončí

Podle Langra se město linie, kterou Spacium vytyčilo, vzdát nechce a hledá způsob, jak na jeho činnost navázat. „S umisťováním soch do veřejného prostoru počítáme dál, naše spolupráce bude jen probíhat jinou formou," dodal bez dalšího upřesnění náměstek. Jak dále dodal, jedním z důvodů zrušení Spacia byla neochota jeho zástupců přistoupit na změnu koncepce. „Chtěli jsme například, aby byli více servisní, aby například společnost vlastnila pódium. Já sám však chápu, že by to pro ně byl velký odklon od původní myšlenky," okomentoval Langr.

Bude další Róna?

Malý Marťan Jaroslava Róny

Jak na závěr uvedla Mrázková, Spacium představovalo jakýsi spojovník mezi umělci a úředníky. I v současnosti má společnost rozjednaných několik projektů s řadou výtvarníků. „Příští rok bude mít ve zdejší galerii výstavu Jaroslav Róna a při té příležitosti jsme přemýšleli o jeho další soše. Jak to dopadne, zatím netušíme," doplnila Mrázková.

Marťan na Ještědu, Kočky za radnicí

Obecně prospěšná společnost Spacium se o zvelebování města prostřednictvím zajímavých, mnohdy vtipných a nápaditých artefaktů známých českých výtvarníků starala od roku 2001. Od té doby se jí po Liberci podařilo takto oživit desítky míst. Mezi první instalované artefakty patří Koule Milana Housera před hotelem Zlatý lev, Malý Marťan Jaroslava Róny na Ještědu nebo Hrající socha na památku Mejly Hlavsy od Lukáše Rittsteina v Krajské vědecké knihovně.

Velkou tradicí se stalo umisťování skulptur před radnici. Moderní umění v kombinaci s historickou budovou zde vytvářelo zajímavý kontrapunkt, ať už to byla obří Židle Magdaleny Jetelové, Josephina Baker od výtvarnice Josefíny Jonášové nebo (A)symbiont Barbory Krninské, který je na náměstí nainstalován dosud. Naposledy se do centra Liberce vrátily Kočky od Martiny Niubó-Klouzové, které jsou zpestřují prostor před OC Plaza.