Pokud se zrovna chystáte prodat malý byt, pak byste na kupce neměli čekat déle než tři měsíce. V Liberci je podle realitních makléřů o malometrážní příbytky enormní zájem, tady se prý dokonce prodají do měsíce.

„Největší poptávka po jednopokojových bytech je v Libereckém kraji, konkrétně v okrese Liberec. Tam v průměru prodáte malý byt do měsíce. Tentýž kraj ale paradoxně patří k těm, kde budete dvoupokojový byt prodávat nejdéle v republice, až 4 měsíce," tvrdí Michal Zadák, manažer služby Sreality.cz.

„Je to pravda, ale hodně záleží na realitní kanceláři, které se člověk svěří," říká paní Radka V. z Liberce, která svou pětapadesátimetrovou garsonku v novostavbě prodávala dlouhých devět měsíců.

Ceny 1+1, 1+kk

Jihočeský kraj: 790 110

Jihomoravský kraj: 1 407 507

Karlovarský kraj: 630 289

Královéhradecký kraj: 995 890

Liberecký kraj: 665 900

Pardubický kraj: 728 879

Plzeňský kraj: 914 708

Středočeský kraj: 1 008 012

Ústecký kraj: 275 122

Zlínský: 715 268

„Měla jsem byt zadaný u čtyř realitek. Všechny neustále jen slibovaly, ale kupec žádný, přitom se těch potenciálních vystřídalo asi dvacet. Z časových důvodů jsem nebyla u jednání, proto nevím, jak schůzky probíhaly. Přišlo mi to divné, protože zpočátku všichni makléři tvrdili, jak se ten můj byt prodá téměř okamžitě," pokračuje paní Radka.

„Nakonec jsem se naštvala, od všech jsem byt stáhla a zadala ho úplně jinam a jen jedné firmě. Skutečně pak byl pryč během měsíce."

Podle zkušených makléřů dělají některé realitní kanceláře velkou chybu v tom, že neustále nabírají nové a nové lidi. Než se stačí pořádně zaškolit, už odcházejí a nastupují další.

„Já osobně hrozně ráda nabízím byty v novostavbách a navíc v lokalitách, které jsou mi nějak blízké. O místě i zboží musím něco vědět. Naučit se chodit v realitách, to není otázka měsíce. Hlavně klientům nic neslibuji," říká úspěšná makléřka Michaela Makovcová ze společnosti RE/MAX.

Průměrné ceny menších bytů v Liberci proti loňsku stouply řádově o tisíce korun. Například byt o rozloze šedesát metrů čtverečních se v lednu 2014 prodával za 1 283 278 korun, letošní leden nabízel takové nemovitosti v průměru za 1 297 020 korun.

Když se podíváme na průměr cen jednopokojových bytů za celý Liberecký kraj, pak se jejich cena pohybuje kolem 665 900 korun. Nejdražší je pochopitelně Praha. Tam za malý byt zaplatíte téměř dva miliony korun.