„Lidé přijeli hlavně lyžovat, teď se ale snaží najít jinou zábavu. Není výjimkou, že se ptají i na kola a singltrek," potvrdila Agáta Poláková z informačního centra.

Lidé doslova lační po informacích, kam by se mohli jít zabavit, když se nemohou věnovat tradičním zimním sportům. V kurzu jsou podle Polákové hlavně botanická a zoologická zahrada a samozřejmě Ještěd. „Obrovský zájem je také o prohlídku radnice, to jim ale bohužel nabídnout nemůžeme. Na radnici bude otevřeno až v pondělí," s lítostí poznamenala .

Nejde přitom jen o české turisty nebo pravidelné návštěvníky z Holandska, Německa či Polska. „Jsme rádi, když se tu objeví lidé ze vzdálenějších oblastí, dnes ráno tu byla například rodina z Libanonu. Zajímalo je úplně všechno z Liberce," doplnila. Častým cílem je podle ní Kryštofovo Údolí, menší zájem je o Babylon. „Lidé si nechávají návštěvu až na jaro, kdy očekávají otevření nového science centra," dodala.

Na pomyslném žebříčku atraktivních míst ve městě vede stále bezpochyby Ještěd. „Lidé ale nemají zájem jen o vyhlídku z vrcholu, zajímá je celý objekt," říká.

Zájem o prohlídky zdejší dominanty potvrdil i Milan Turek z Informačního střediska pod Ještědem. „Těsně před Vánocemi se objevily hlavně skupinky Němců, ale třeba i návštěvy z Thajska nebo skupinka věřících z Jižní Koree. Němci se santovskými čepicemi cestou popíjeli pivo, věřící z Koree se modlili. Skupinka šesti Korejců šla nahoru i dolů pěšky a při návratu v hanychovském turistickém informačním centru vyslechla přednášku o Liberci," vykreslil dění na Ještědu Milan Turek.

I ředitel Ski areálu Ještěd Jan Svatoš nezastírá, že o Ještěd mají v současné chvíli větší zájem pěší turisté než lyžaři. „Situace se bohužel nedá porovnat s jinými lety, nicméně i přes nepřízeň počasí jsme spustili druhou sjezdovku. Kromě F10 jezdí i Liberecká. Lyžovat se dá i večer, uvidíme, co přinese víkend," konstatoval včera Svatoš.

Ruce si tak mnou spíše provozovatelé kabinové lanovky. Ta bude jezdit i na Silvestra do osmi večer a Nový rok od 9. 00 do 18.00 hodin.