Vyplývá to z šetření ERV Evropské pojišťovny, podle které právě v období jarních prázdnin míří na hory nejvíc lyžařů. „Podle aktuálního průzkumu helmu nasadí jen sedm z deseti dospělých Čechů. Až 17 procent ji nenosí nikdy a jeden z deseti pak helmu používá jen občas, a to zejména v zahraničí,“ upozorňuje mluvčí Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Byt. Ilustrační foto.
Byty na severu zdražily. Ceny bytů na Liberecku stouply o dvacet procent

Zejména u dětí je však nezbytné, aby na svah vždy vyrazily s helmou. „Zatímco jako rodiče jsou Češi v tomto ohledu zodpovědní a v zahraničí nepotkáme dítě bez helmy, sami příkladem nejdou a zbytečně hazardují,“ doplnil mluvčí.

PÁTEŘÁK JE CIZÍ SLOVO

Ještě hůř na tom jsou Češi s chráničem páteře. Zatímco výběru oblečení věnují velkou pozornost, a to nejen z pohledu módních trendů, ale především voděodolnosti, chránič páteře je pro většinu českých lyžařů cizí slovo. „S páteřáky je situace o dost vážnější. Podle průzkumu ho pokaždé používá jen každé čtvrté dítě a mezi dospělými pouze každý desátý,“ argumentuje čísly mluvčí.

Přitom právě poranění hlavy a páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky. „Vím, že bych s ním měla jezdit, dokonce jsem si ho i pořídila, ale nemůžu si na něj zvyknout,“ svěřila se snowboardistka Alice. „Pateřák nepoužívám, je to pro mě zbytečná zátěž, ale s helmou jezdím,“ přiznal 30letý lyžař Petr z Liberce.

Představení Školského vzdělávacího střediska ve Věznici Stráž pod Ralskem.
FOTO: Věznice ve Stráži pod Ralskem nově motivuje ke studiu

Právě jízda bez helmy se loni stala osudnou 45letému muži, který se zabil na sklonku zimy v Krkonoších, když v plné rychlosti narazil do stromu. „Náraz byl tak silný, že došlo k masivnímu poranění v obličeji a na hlavě,“ popsal tehdy tragickou nehodu náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Přivolaný lékař mohl už jen konstatovat smrt.

Podle lékařů představuje právě absence ochranné přilby v kombinaci s rychlou jízdou obrovské riziko. „Pokud ve velké rychlosti narazíte bez helmy do stromu nebo i do jiného lyžaře, způsobíte si zlomeninu lebeční kosti a poranění mozku, které končí ve většině případů trvalými následky nebo i smrtí, zatímco s přilbou může náraz skončit otřesem mozku,“ shodují se odborníci.

Senátor Jaroslav Kubera navštívil Chrastavu. Po prohlídce místního hasičského muzea se přesunul na radnici, kde proběhla diskuze s občany.
FOTO: Liberecký kraj navštívil předseda Senátu Jaroslav Kubera

Počet úrazů na horách přitom strmě stoupá. „Jen loni jsme v zimní sezoně vyjížděli k 7 586 případům, což je o 500 více než v předchozí sezoně,“ upřesnil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman. „Co do četnosti jsou úrazy na sjezdových lyžích na prvním místě. Loni to bylo přes 4000 případů, 1418 případů představovalo úrazy na snowboardech,“ doložil.

POZOR NA POKUTY

Pozor by si měli dát i lidé, kteří směřují na lyže do zahraničí. Zatímco v Česku se o povinném vybavení helmou a chráničem páteře zatím jen mluví, v řadě alpských zemí už platí. Alespoň pro děti. Týká se to třeba Rakouska, Slovenska či Itálie.

Fanda, který válí za mládež Slovanu má o titulu jasno
Kdo vyhraje letos titul? Mladý fotbalista má jasno