Výjimečný nádech letošnímu zahajovacímu koncertu dává festivalové jubileum. Lípa Musica oslaví završení dvou dekád svého působení v Libereckém kraji poctou české hudbě a jejímu velikánovi Antonínu Dvořákovi, neboť od jeho narození právě v těchto dnech uplyne 180 let. Tu složí Michaela Fukačová, jedna z nejvýznamnějších violoncellistek současnosti, která se mezi světovou elitu prosadila už v 90. letech minulého století, provedením Dvořákova Violoncellového koncertu h moll.

Sólistku předních světových orchestrů a festivalů na dvořákovském galakoncertu doprovodí jeden z našich nejlepších orchestrů – Symfonický orchestr Českého rozhlasu – který se na festivalu Lípa Musica představí poprvé v historii. Program slavnostního Koncertu pro Liberecký kraj, který se uskuteční v libereckém Divadle F. X. Šaldy, dotvoří Osmá Dvořákova symfonie, dílo plné životní radosti a obdivu k přírodním krásám, které uchvátí svojí ryze českou melodičností.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy odemklo další sezonu.
FOTO: Liberecké Šaldovo divadlo odemklo 138. sezonu

Symbolických dvacet let tedy festival oslaví v té nejlepší společnosti respektovaných českých umělců a s pokorou k tomu nejlepšímu odkazu české hudební historie, který́ je klenotem i ve světovém měřítku. Poslední vstupenky jsou v prodeji ve festivalové pokladně, v liberecké síti eVstupenka i online na www.lipamusica.cz.

„Dvacet let mé společné cesty s festivalem mě naplňuje radostí a hrdostí. Přijměte prosím pozvání na slavností galavečer, který korunuje oslavy našich narozenin a nabídne debutové vystoupení všech uměleckých hostů i setkání s naším největším hudebním velikánem Antonínem Dvořákem při příležitosti 180, výročí jeho narození. Jeho violoncellový koncert v podání skvělé Michaely Fukačové za doprovodu Pražských rozhlasových symfoniků řízených Alexanderem Liebreichem se bezpochyby stane ozdobou Koncertu pro Liberecký kraj,“ říká Martin Prokeš, ředitel a zakladatel festivalu Lípa Musica.