Novinku pro ty, kteří se musí smířit se střevním vývodem, nabízí Krajská nemocnice v Liberci. Jednou týdně pro ně má otevřenou poradnu pro stomiky. Poradnu, která vznikla především díky jedné houževnaté zdravotní sestře. Jmenuje se Alena Novotná a od doby, kdy ji myšlenka poradny napadla, uplynuly více než čtyři roky.

Pojďme si nejprve říci, co mohou pacienti od poradny čekat?
Dozvědí se v ní všechno, co se týká střevního vývodu a praktického života s ním. Zjistí, jestli dobře funguje, vysvětlí, jaké pomůcky lze používat, ale řešíme i jiné věci. Pacienti se často ptají na to, jestli mohou dál sportovat nebo jak to bude se sexuálním životem. Zvláště pro muže je to citlivé téma. V poradně je pak prostor i pro praktické ukázky. I proto je zařízená jako autentické domácí prostředí, koupelna.

Kdo všechno si může pro radu přijít?
Tak v první řadě samotní pacienti, kteří mají střevní vývod. Ať už dočasný nebo trvalý. Uvítám ráda ale i příbuzné nebo blízké těchto pacientů, pokud mají o tohle téma zájem. Zodpovím cokoli je zajímá. A nemusí nutně přijít přímo se stomikem.

Jaká je vlastně nejčastější příčina toho, že se člověk stane stomikem?
U trvalých stomií je to většinou následek nádorového onemocnění střev. Nebo také může být na vině úraz, během kterého dojde k porušení střeva a není možnost, aby chirurg trávicí systém nějak navázal. V takových případech se také přistupuje ke stomii. U těch dočasných může být příčinou například zánětlivé onemocnění střev, 
u kterého se udělá kvůli jejich odlehčení. Obejde se určitý úsek a udělá se provizorní konečník. Střevo si odpočine a po nějaké době se zase napojí. Pacientovi pak zůstane jen malá jizva a stolice znovu odchází klasickou cestou, konečníkem. Nesmím zapomenout ani na to, že existují i stomici urostomičtí, kteří mají vývod z močového ústrojí. Ale ti většinou míří pro radu na urologickou ambulanci.

Jaký je počet pacientů s vývodem, kteří k vám dochází?
V současné době jich máme kolem stovky. Ale tím, že jsme takový neposlušný národ a jsme hodně zatížení špatnou stravou a stresem, dochází k nárůstu pacientů. Když jsem před pěti lety začínala, odcházeli od nás tak dva, tři stomici měsíčně. Dneska je to až deset.

Můžete vysvětlit, čím vším si škodíme?
Velká část z nás je často ve stresu a na to se navalují další věci. Pravidelně nejíme, stravujeme se za jízdy, v horším případě jíme jednou denně večer doma. A to není pro střeva dobré. Ta potřebují přísun šesti jídel denně a také pravidelný pitný režim. Troufám si říci, že pokud bychom se o sebe lépe starali, rozhodně by těch, kteří potřebují střevní vývod, tak výrazně nepřibývalo.

Jak se lidé vlastně s vývodem srovnávají?
Záleží na tom, jestli dopředu vědí, že ho budou mít. Ti, kteří se na to připravují, to pak zvládají lépe. Ostatně se jim věnujeme už před operací a hledáme například, kde by byl vývod nejlepší. Jestli nebude při sezení mačkán například faldíkem a podobně. Protože na operačním stole jsou všechna břicha rovná, ale když si člověk sedne, vypadá to jinak. Když přijde vývod náhle, bývá to složitější. Ale většinou strach pomine ve chvíli, kdy si o tom začneme povídat. Pak obavy mizí.

Prozradíte, jaké jsou nejčastější?
Asi jestli nebude cítit zápach. A odpověď je, že nebude. Všechny pomůcky – pytlíky mají dnes uhlíkové filtry, které zápach pohlcují a neutralizují. Takže pokud je dobře zalepený, cítit nic není.

KDO JE STOMIK Stomici jsou lidé s dočasně či trvale vyvedeným střevem nebo močovodem. Jde o zdravotně postižené lidi, kteří mají dočasně nebo trvale vyvedený dutý orgán na povrch těla. Nejčastěji je vyvedeno tlusté střevo, tenké střevo nebo močové cesty, čímž dochází ke změně základních fyziologických funkcí, k neovládatelnému vyprazdňování stolice, střevního obsahu nebo moči nepřirozenou cestou s nutností používání stomických pomůcek. Důsledkem je zhoršení celkové kvality života. V Liberci mohou nově využívat poradny v nemocnici. Otevřena je každou středu od 10 do 13 hodin v prostorách onkochirurgického oddělení. Do poradny se lze objednat na čísle 485 312 478.