Nezaměstnanost v Libereckém kraji klesá. Na zdejším úřadu práce evidují nejvyšší počet volných pozic od roku 2001. „V srpnu se situace v Libereckém kraji, stejně jako v ostatních regionech, vyvíjela dle očekávání. Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla. Navzdory snížené aktivitě na trhu práce se nadále zvyšoval počet volných pracovních míst, a to ve všech regionech, největší nárůst však evidoval Liberecký a Olomoucký kraj," vysvětlila mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

„Zaměstnavatelé nejčastěji nabízeli volná místa pro obsluhu strojů, montážní dělníky, číšníky a servírky, kuchaře a svářeče. Zájem je také o řidiče či seřizovače strojů. Kateřina Beránková, Úřad práce ČR

„Svědčí to o tom, že česká ekonomika oživuje," komentovala vývoj i ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle informací z ÚP bylo na konci srpna v evidenci 19 915 uchazečů, v červenci to bylo o 111 víc. Nezaměstnanost tak na konci prázdnin činila 6,5 procenta. Před rokem byla nezaměstnanost v regionu mnohem vyšší. Práci tehdy hledalo 23 813 lidí.

„Zaměstnavatelé nejčastěji v tomto regionu nabízeli letos volná místa pro obsluhu strojů, šicích nebo na výrobu plastů, montážní dělníky, číšníky a servírky, kuchaře, svářeče a obchodní zástupce. Zájem je také o řidiče či seřizovače strojů," doplnila Beránková.

Volných míst bylo celkem 
5 889, což je o 324 více než předchozí měsíc. Na jedno místo tak připadalo 3,4 uchazeče. V rámci kraje je největší nabídka práce na Liberecku a Českolipsku, kde na jedno místo připadali tři uchazeči, nejhůře se hledala práce na Jablonecku, tam o jedno místo usilovalo 5,5 nezaměstnaných.

„Nejvíce evidovaných uchazečů mělo střední odborné vzdělání – 35,8 procent, a základní vzdělání, téměř třicet procent," uvedla další podrobnosti Beránková a doplnila, že podle požadované profese je v evidenci nejvíce pomocných a nekvalifikovaných dělníků a pracovníků ve službách a prodeji.

Úřady práce nabízely v rámci celé republiky více než sto tisíc volných míst, což bylo téměř dvakrát více než loni v tomto období. Rostoucí ekonomika a vyšší počet volných míst má paradoxně i své stinné stránky.

Práce je dost, nejsou lidi

„Už od podzimu loňského roku jsme na vlastní kůži pocítili úbytek kandidátů na trhu práce. Díky klesající míře nezaměstnanosti máme problém nabrat kvalifikované pracovníky do výroby, kteří by nám pomohli splnit zvyšující se výrobní plán našich zákazníků. Jejich nedostatek tak pokrýváme pomocí spolupráce s personálními agenturami, které rozšiřují hranice svého působení dále od Liberce či směřují své náborové zdroje do zahraničí, zejména do Polska," říká Markéta Dousková, mluvčí jednoho z největších zaměstnavatelů v krajském městě – společnosti Denso.

„Optimistická nálada ve společnosti vede k tomu, že se lidé nebojí měnit místa a pohyb na trhu práce se tak výrazně zvýšil. Roste ale počet nabídek práce, který převyšuje počet zájemců a vzrůstá tím nedostatek vhodných uchazečů o pracovní místa," shoduje se Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGroup.
Firmy se proto snaží zlákat perspektivní pracovníky na nejrůznější typy výhod. „Zaměstnancům, jak kmenovým, tak i agenturním, nabízíme nadstandardní mzdové podmínky a snažíme se je zaujmout rozšířením skupiny benefitů," potvrzuje mluvčí Densa Markéta Dousková.

6,5 Tolik procent činila na konci prázdnin nezaměstnanost v Libereckém kraji. Vůbec nejnižší za posledních 14 let!