Dříve prestižní liberecká adresa. Dnes jedno velké staveniště, kde je konec prací stále v nedohlednu. Lidé jsou zoufalí. Řeč je o Wolkeráku.

„Už nevíme kudy kam, odvoláváme se na nejrůznější instituce o pomoc, vše je ale marné, už nevíme, co máme dělat," říká jedna z obyvatelek legendárního panelového domu Jaromíra Vacka Eva Eschová.

Poměrně banální oprava lodžií a zdiva se protáhla. Nejde ale o pouhé týdny. Zpoždění je již tři čtvrtě roku. „Důvodem je stálé řešení technických částí oprav, domlouvá se například výběr dělících zábran u lodžií. Celá oprava se neprovádí podle původního projektu, ale tak, aby byla pro investora levnější," vysvětluje Petr Tuček, výrobní ředitel z firmy Brex spol. s.r.o, která rekonstrukci provádí.

Jak dále Tuček uvedl, rádi by práce dokončili  do  letošní zimy.

Wolkerák

Desetipodlažní bytový dům
s 283 byty „Wolkerák" 
Jaromíra Vacka a statika Václava Vody v Lidových 
sadech patří díky svému 
originálnímu půdorysu 
a kónickému tvaru 
k nejcitlivěji navrženým 
a do krajiny usazeným 
panelovým domům

Obyvatelé domu si připadají jako v pasti. Podle nich se před nedávnem také dozvěděli, že si budou muset ještě zvlášť zaplatit za zábradlí u svých lodžií, nebo za nášlapnou plochu u teras.

„Pan Hakulín, předseda našeho společenství vlastníků, po nás chtěl za zábradlí pět a půl tisíce korun, prý proto, že do oprav, které zrovna probíhají, zábradlí nepatří. O tom nás ale předtím nikdo neinformoval. Navíc nám to připadá dost nelogické," stěžuje si Jaroslava Šmídlová, obyvatelka domu.

Že zábradlí nebylo zapracováno do plánu oprav, potvrzuje i Tuček.

„Ač je to neobvyklé, opravdu se u lodžií nepočítalo s novým zábradlím, protože společenství na to nemělo peníze. My tedy pouze opravujeme na starém zábradlí to, co jsme poškodili," podotýká Petr Tuček.

Podle Jiřího Hakulína, předsedy Společenství  Sosnová 466-467, o tom, že si majitelé bytů budou muset sami zaplatit zábradlí, věděli již dříve.

Schůze každý rok

„Každý rok svoláváme schůzi všech nájemníků, a vlastníků bytů,  zhruba jednou za dva měsíce se scházíme s jednateli jednotlivých vchodů, informace měli tedy včas," podotýká Hakulín.

Řada obyvatel legendárního domu, kterému se přezdívá Wolkerák, podle blízké Wolkerovy cesty, poukazuje  na celkovou informovanost o průběhu prací. Jako viníka vidí samotného předsedu svého společenství . To ovšem samotný předseda Jiří Hakulín popírá.

„Ten, kdo ty informace chce, tak je získá. Jsou dostupné u firmy, která opravu provádí, ve vývěsce našeho společenství a také ve vchodech. To, že někteří z jednotlivých vchodů usnesení výboru odstraní, nemůžeme ovlivnit," míní Jiří Hakulín, předseda Společenství Sosnová 466-467.

Někteří chtějí jiného předsedu

Někteří majitelé bytů panelového domu by byli rádi, kdyby se předsedou stal někdo jiný. Rozhodnout o tom budou moci již příští měsíc.
„Na začátku října se uskuteční velké shromáždění, kde se bude projednávat zvolení nového předsedy a dalšího člena výboru na nadcházející období," říká Hakulín.

Mezi nájemníky se v posledních dnech také šíří strach. Ve stejný den, kdy se o celou záležitost začal zajímat Liberecký deník, začalo být jedné z nájemnic vyhrožováno.

„V půl dvanácté v noci mě vzbudil telefon, když jsem to zvedla, ozvalo se, ať toho nechám. O několik dní později mě pevná linka probudila znovu. Tentokrát v pět ráno. Ozvalo se tam, že mi rozbijí hubu, že se nepoznám," popisuje výhružné telefonáty Jaroslava Šmídlová.