Zadarmo se letos na Kristýně může vykoupat 2 740 lidí z Hrádku nad Nisou. Vyslyšeli totiž nabídku zdejší radnice, která je za včasné zaplacení odpadů obdarovala permanentkou na známé koupaliště.

Výzva se shledala s takovým ohlasem, že za odvoz odpadů ve výši 600 korun zaplatili i notoričtí neplatiči a zdržovači. Celkem se s radnicí vyrovnalo 5 100 lidí, z nichž 2 740 mělo zájem se v létě vykoupat a poukaz si vyzvedli.

„Loni jsme na poplatku vybrali 2,3 milionu, letos 3,1 milionu. To je okamžitý efekt 800 000 korun," vypočetl Josef Horinka (SLK), starosta Hrádku nad Nisou.

Podle radní Hedviky Zimmermannové (Hrádek potřebuje změny!) chtělo město předejít tomu, aby poplatky za odpad muselo od některých lidí vymáhat. „Bylo férovější dát jim podnět v podobě permanentky. A sekundárním důvodem je to, že oživíme areál Kristýny a pomůžeme zdejším provozovatelům restaurací," řekla Deníku zastupitelka.

Hodně lidí totiž na Kristýnu nechodilo vůbec, nebo přišli pozdě večer, když už se neplatilo vstupné. Dost jich sem vlezlo i načerno. Ti všichni už tu teď mohou trávit času kolik chtějí. A legálně.

„V areálu je několik občerstvení a restaurací včetně pizzerie, kam lidé na jídlo někdy nechodili právě proto, že by museli zaplatit vstupné. Ten důvod už teď nemají," zdůraznil mluvčí města Vít Štrupl.

Občané si nabídku radnice pochvalují. Třeba Lukáš Kopecký trávil svůj volný čas rád v baru Panorama na severní straně pláže, přestože je neplavec. Musel si tak kupovat vstupenku. Teď má permanentku na celý rok.

„Rád chodím na pláž v podvečer, když slunce mizí přímo nad vodní hladinou. Dal jsem si vždy v baru nějaké pití a fotil, ta dvacka za vstup mě sice nezabila, ale platil jsem ji zbytečně. Podle mě tam teď bude chodit mnohem víc Hrádečanů," zamyslel se mladík.