„Nevidíte, že je tu zákaz parkování? Bude vás to stát dva tisíce,“ rozčiluje se řidič autobusu na ženu, která právě zaparkovala auto v Alšově ulici v libereckých Lidových sadech.

Žena jen pokrčí rameny a pokračuje v chůzi. Aut v Alšově ulici parkuje celá řada, většina z nich má mimoliberecké poznávací značky. Je sváteční středa a relativně teplé počasí nalákalo na návštěvu zoologické zahrady i rodiny zdaleka.

V Alšově ulici se sice normálně parkuje, aktuálně jsou ale modré značky s písmenem P obaleny igelitem. Přibyly zde naopak značky zákaz zastavení. „Důvodem je probíhající oprava tramvajové trati,“ vysvětlil vedoucí majetkového odboru libereckého magistrátu David Novotný. Parkování je zde zakázáno, aby nepříliš širokou ulicí mohly projíždět náhradní autobusy, které tudy běžně nejezdí.

Ilustrační foto
Tramvaje v Liberci nahradí autobusy. Dopravní podnik proto nakoupil ojeté vozy

Parkující auta řidičům autobusů jízdu komplikují. „Pokud tam budou vozidla i přes zákaz parkovat, mohou být odtažena jako překážka silničního provozu i s patřičnou sankcí,“ upozornil Novotný.

Podle mluvčí městské policie Daniely Buškové lze pokutu v takovém případě udělit až do výše 2 000 korun. K takovému kroku zatím strážníci podle ní nesáhli. „Vzniklou dopravní situaci monitorujeme a příslušný okrskář ji též řeší v rámci kontrol svého okrsku,“ uvedla Bušková.

Jak upozornila, přenosné značky se zřejmě někomu staly trnem v oku. „V ulici Alšova došlo v úterý 7. května k odstranění několika přenosných dopravních značek neznámými vandaly, situaci jsme okamžitě předali správci komunikace a druhý den byly obnoveny,“ dodala Bušková.

Tramvajová výluka platí od konce dubna, její termín je zatím stanoven do 1. června. Poté by se ale měly práce přesunout o něco níže, omezení proto hned tak nezmizí. „Alternativní parkování je zajištěno v Riegrově ulici,“ uvedl Novotný.

Ta je totiž nyní kvůli stavebním pracím slepá, náhradní místa tam tak mohla vzniknout. „Po dobu stavebních úprav je tam umožněno kolmé parkování, místo podélného," doplnila mluvčí zoologické zahrady Barbara Tesařová.

Policie. Ilustrační foto.
Policie hledá řidiče, který v Liberci na Letné srazil dívku a ujel

Zatímco v běžných pracovních dnech lidé v Alšově ulici zákaz parkování respektují, problém tradičně nastává zejména o volných dnech. Situaci s parkováním u zoo se totiž stále nepodařilo zcela vyřešit.

V minulosti bylo v plánu například vybudování parkovacího domu v lese na místě zchátralého amfiteátru. Radní letos ale schválili záměr, podle něhož by se do tamní oblasti měl rozšířit areál zoo.

Nově se proto uvažuje o vybudování parkovacího domu ve Fibichově ulici, který by sloužil jak pro návštěvníky zoo, tak pro studenty přilehlé Technické univerzity. „Spolupráce má potenciál. Ve chvíli, kdy má zoo nejvíce návštěvníků, má univerzita nejméně posluchačů a naopak,“ vysvětlil primátorův náměstek Jiří Šolc. K jeho vybudování ale dojde nejdříve za tři roky.