Mezi hlavní podmínky obnovení provozu patří omezení počtu diváků v sále maximálně na 100, vynechání každé druhé řady a možnost v jednotlivých řadách prodat maximálně dvě sedačky vedle sebe.

Této příležitosti využilo i multikino CineStar v Liberci. „Zájem diváků pozvolna roste, nicméně existuje ještě řada omezení, která velkou skupinu lidí od návštěvy odrazuje. Věříme, že se to postupně změní a diváků bude přibývat,“ řekl generální ředitel multikin CineStar Jan Bradáč.

Během uzavření byli více aktivní na Facebooku, kde sdíleli různé kvízy, zajímavosti a trailery na filmy. „Jakmile skončí období omezení a trh se vrátí do normálních kolejí, můžeme vyčíslit všechny ztracené příjmy, ale také sečteme skutečně získané příjmy z podpůrných zdrojů ze strany státních institucí,“ vyjádřil se Bradáč k finančním ztrátám.

V Jablonci nad Nisou otevřeli 14. května kino Radnici a jako první film promítali dokument V síti. O den později přivítalo návštěvníky i kino Junior. „Na první představení nás zájem překvapil, přišlo přes třicet diváků, ale pak se počet výrazně snížil a jde o jednotlivce. Lidé spíše než kvůli pobavení chodí proto, aby kino podpořili,“ řekla mluvčí společnosti Jablonecká kina Petra Handlířová

Skokanský můstek pod Ještědem.
Skoky na Ještědu nebudou. Liberec nedostal dotaci na požadovanou úpravu areálu

Po přijetí bezpečnostních opatření se kapacita kina Radnice snížila na čtvrtinu, kino Junior může na jedno promítání pojmout maximálně 44 diváků. „Personál je vybavený ochrannými pomůckami a mezi filmy pečlivě dezinfikuje plochy, jako jsou kliky, zábradlí či opěradla.

Také u všech vstupů a toalet najdou návštěvníci dezinfekce na ruce,“ vyjmenovala přijatá opatření Handlířová. Finanční dopad uzavření kin půjde do statisíců. A pokud se situace nezlepší a nepřibudou diváci, vyšplhá se do milionů. „Doufáme, že do léta se situace zlepší, a 19. června se těšíme na otevření Letního kina, které v Jablonci hraje ve špičkové kvalitě premiérové filmy,“ dodala Handlířová.

Kino doma

Během karantény vznikl projekt Vaše kino, který přenesl filmy divákům do obývacího pokoje. Jablonecká kina stála u jeho zrodu a technicky vypomáhala. „Ohlas byl příjemný. Jsme za něj rádi a víme, že řada koupených lístků byla ze strany diváků vlastně podporou kina, a za to děkujeme,“ vyjádřila vděk Petra Handlířová.

 Severočeská vodárenská společnost a. s. (dále SVS)
V Severočeské vodárenské nastanou změny. Kittnera nahradí Zámečník

S pozitivním ohlasem projektu se setkalo i Městské kino Nový Bor. „Diváci nám vyjadřovali podporu a dokonce si kupovali i několik vstupenek – za každého člena domácnosti, i když jim stačila jen jedna. Cítili jsme souznění, což nám pomohlo při rozhodování znovuotevřít kino hned, jak to bylo možné,“ pochválila Ilona Rejholcová. Jako poděkování jim nabízejí během června zdarma brazilskou kávu v kinokavárně Jiný Kafe.