Až v hale se dozvěděl, že probíhá přechod na nový tarif IDOL, tedy užívání jednotné jízdenky, která platí napříč dopravci. V Libereckém kraji k tomu slouží i karta Opuscard, na níž si lidé mohou nechat nahrát jízdenky všech možných kategorií. A právě majitelé této oblíbené karty o víkendu vzali kontaktní místa útokem.

„Myslela jsem si, že mi kartu přehrají už v pátek. Ne, poslali mě domů. V sobotu jsem nemohla, dnes tady čekám už třetí hodinu,“ popisovala žena stojící ve frontě v hale jabloneckého autobusového nádraží.

Fügnerova. Terminál MHD Liberec. Ilustrační snímek.
Nová cena MHD: 10 Kč/den. Cestování městskou dopravou v Liberci zlevní

Někteří stáli před vchodem už pár desítek minut před otevřením. „Nechápu. Je rok 2018 a čekáme ve frontě jak před třiceti lety. Létáme na Měsíc, ale přechod na nový tarif ve veřejné dopravě znamená chaos,“ rozčiloval se 43letý Pavel, který přišel přehrát jízdenku své studující dcery.

Úřednice za přepážkami si vyslechly své. „Naštěstí většina lidí naši situaci chápe a přejí nám, ať směnu zvládneme,“ usmívala se jedna z nich. Podobné to o víkendu bylo i jinde. V Liberci, České Lípě i Semilech. V Jablonci to ale bylo asi nejhorší. Zatímco v Liberci byla otevřena tři kontaktní místa a v České Lípě dvě, v Jablonci jen jedno.

Autobus. Ilustrační foto.
Primátor ubezpečil, že hromadná doprava v Liberci bude zajištěna i po 25. lednu

Od 1. září začaly platit státem nařízené slevy pro děti, studenty a seniory, Liberecký kraj to spojil s celkovou úpravou nabídky jízdného IDOL. Podle společnosti KORID LK, koordinátora veřejné dopravy v Libereckém kraji, nebylo možné nabízet zlevněné jízdné předem. Dle cenového výměru ministerstva financí platí slevy od 1. září a dopravce, který by prodal zlevněnou jízdenku 31. srpna, by za ni při vyúčtování nemusel dostat od státu kompenzaci.

„U integrovaných systémů se evidence jízdenek shromažďuje na jednom místě a rozpočítává se, což je samo o sobě složitý proces, a teď do toho namontujte více rozdílných sazeb, z nichž některé navíc v době prodeje ještě neplatí,“ popsal na sociálních sítích další problém jednatel společnosti KORID LK Pavel Blažek.

Tramvaje v Liberci. Ilustrační foto.
Liberec chce zlevnit MHD. Studenti a senioři mají jezdit se slevou 75 procent

Poslední, ale zřejmě největší překážkou v možnosti přehrát Opus kartu je podle společnosti „muzeální“ odbavovací zařízení většiny dopravců. Proto Liberecký kraj prostřednictvím KORIDu pracuje na centrální modernizaci. Nejvýznamnější změnou nových tarifů v hromadné dopravě je zavedení nové slevy ve výši 75 % pro děti do 18 let (tj. i žáky), studenty do 26 let a seniory nad 65 let.