Více o případu čtěte zde.

15:25 Obřad posledního rozloučení skončil. Na závěr zazněla písnička od skupiny Elán. Plačící lidé vychází z obřadní síně. Snad na každého dolehly emoce. "Je to hrozné," říká jeden z odcházejících mužů. Další smuteční hosté si zapalují cigarety. "Nečekal jsem, že to takhle na mně dolehne," přiznává další z hostů a odchází. Nikomu není do řeči. Všichni míří ke svým autům a pomalu se rozjíží do svých domovů nebo s přáteli popít skleničku - na památku za kamaráda.

15:14 Tryzna pokračuje. Zaznívají proslovy, emoce dosahují vrcholu. Jednu z přítomných žen, velmi pobledlou a omdlévající, vyvedli ze smuteční síně ven.

15:10 Na poslední cestu nechává rodina zahrát Jaroslavovi písničky od jeho oblíbených hudebních skupin Kabát a Turbo.

15:05 Smuteční obřad začal. Dveře smuteční síně se před zraky zvědavců zavřely, rodina si přeje soukromí. Všude zavládlo ticho, před síní nikdo není, jen v okolních ulicích stojí tiše zaparkovaná auta taxikářů.


14:52 Kamarádi Jardy "Vestičky", řidiči taxislužeb, donesli na poslední cestu svému příteli rudé růže.

14:46 Někteří se před začátkem obřadu prochází po hřbitově, mají zasmušilé výrazy. "Působí to na mně hůř, než jsem čekal," přiznává jeden z přítomných taxikářů.

14:45 Na hřbitov se trousí další a další smuteční hosté. "Sbohem, kamaráde… West" píše se na stuze uvázané k jednomu z věnců. Všichni přítomní lidé mlčí, mluví mezi sebou minimálně. Své výrazy skrývají za černými brýlemi.

14:41 "Odešel drahý, bez slůvka rozloučení, tak náhle - že těžko k uvěření…" Tolik slova na parte.

14:39 Ve smuteční koloně jelo nakonec 98 vozů taxislužeb z celého regionu i ze vzdálenějších měst.

14:30 Lidé postupně zaplňují smuteční síň. Na místě je už i truchlící rodina a příchází další smuteční hosté.

14:24 V okolí jabloneckého hlavního hřbitova je těsno. Všechny postranní ulice obsadila taxikářská auta. Lidé se schází před smuteční síní, přináší květiny a věnce. Vládne ponurá atmosféra. Na vše dohlíží zhruba deset policistů.

14:18 Ačkoliv řidiči ve smuteční koloně projížděli okolo místa, kde byl jejich kamarád Jaroslav nalezen mrtvý v kufru auta, nikdo nakonec netroubil. Hold tak vzdali kamarádovi tichem.

14:17 Kolona dorazila do Jablonce nad Nisou. Cesta proběhla hladce. Smutečnímu průvodu aut umožnila hladký průjezd policie, která zastavovala po cestě dopravu, zejména pak na kruhových objezdech.




Central Taxi je jednou z nejstarších fungujících taxislužeb v Liberci. Založena byla už před 22 lety. Alena Šťastná, majitelka Central Taxi, brázdí silnice na Liberecku už zhruba 25 let.  Central Taxi má v součastné době pětadvacet řidičů, sedm z nich vozí zákazníky po městě už přes dvacet let.

13:53 Smuteční průvod aut vyjíždí z Liberce, právě projíždí kruhovým objezdem poblíž Kunratické v Liberci.


13:50 Smuteční kolona vyrazila na cestu. Projela kolem parkovací plochy, kde stávají taxíky na Fügnerově ulici v Liberci a kde je také pietní místo. Hoří tam svíčky u fotografie zemřelého Jaroslava Malíka. Řidiči v koloně chválí policii, která umožnila frekventovaným úsekem koloně perfektní průjezd.


V Liberci brázdí ulice deset taxislužeb. Za volantem automobilů taxi můžete najít celkem tři ženy. Zhruba 150 aktivních taxikářů můžete potkat na silnicích Liberecka. Nahoře uprostřed majitelka Central taxi Alena Šťastná.


13:33 Kolona pojede po původně plánované trase přes Lukášov do Jablonce nad Nisou. Zastaví se i u místa, kde byl taxikář přezdívaný Jarda "Vestička" nalezen mrtvý. To je jediné místo, kde taxikáři klaksony ve svých vozech zmáčknou.

13:28 Pár minut před plánovaným odjezdem promlouvá k přítomným ředitelka Central taxi Alena Šťastná. Děkuje všem za to, že přijeli. Popisuje cestu, kudy se kolona vypraví a žádá všechny, aby netroubili. "Pojedeme v klidu. Žádné troubení, není to žádný Silvestr," podotýká Šťastná.

13:26 Přítomní účastníci smuteční jízdy jsou k sobě navzájem přátelští, vyjadřují smutek nad ztrátou kolegy. Organizátoři společně s policií už domlouvají trasu cesty.


13:21 Sedmdesát aut momentálně stojí na parkovišti u Tipsport areny a stále další přijíždí. Dorazili i taxikáři z Prahy. Dohromady pojede v koloně nejméně 150 lidí, posádku každého vozu totiž tvoří nejméně dva až tři cestující.

13:12  Na parkoviště už dorazili i další kolegové zesnulého Jaroslava Malíka i majitelka Central taxi Alena Šťastná.

13:11 Mezi řidiči je cítit smutek a napjatá atmosféra z událostí uplynulých dnů. "Po tom, co se stalo, už nebereme do auta nikoho pochybného. Něco podobného nepamatujeme," shodují se dva řidiči jedné z libereckých taxi služeb.

13:08 Na místě je už na 40 vozů taxislužby. Sjeli se řidiči z Liberce, Jablonce i Turnova. Účastníci smuteční jízdy zdobí svá auta černými stuhami, někteří si dávají fotografie zemřelého kamaráda za okna aut.

:

12:57 Uctít památku zesnulého kolegy přijel i taxikář Jan Šich z Turnova. Sám jezdí s taxíkem dva roky a sám už několikrát okusil, co je to mít strach o svůj život. "Sám jsem už měl jednou pistoli u hlavy a po těchto událostech se bojím ještě víc. Stejně jako všichni ostatní," říká Jan Šich.
Na místo srazu dorazili už i první kolegové zemřelého Jaroslava z libereckého Central taxi.


12:45 Na parkoviště u liberecké Tipsport areny se sjíždí první účastníci smuteční jízdy taxikářů. Prozatím dorazila asi desítka vozidel hlavně jabloneckých a libereckých taxislužeb. Postupně přijíždí další a další vozy.