Jak se k Branžeži dostaneteAutem: Obcí Branžež prochází silnice III. třídy. Leží na trase Turnov – Praha, odbočit musíte z Mnichova Hradiště  (cca 10 km) nebo Příšovic u Turnova (22km).
Vlakem: Železniční trať ani stanice na území obce ani v její blízkosti nejsou.
Autobusem: Z Liberce, Turnova a Mnichova Hradiště
Na kole: Z Liberce je to asi 40 km mimo hlavní silnice

„Vztyk! Dostali jsme informaci, že všichni chcete být bohatí a slavní. Když budete poslouchat, tak se vám to i podaří. Je jen otázka, pod čí vlajkou to bude. Budeme spolu cestovat kolem světa, zažijeme mnohá dobrodružství, zažijeme vítězství
a porážky, ale doufám, že to všichni vydržíme. K tomu všemu Vám přeji mnoho štěstí. Táboru NAZDAR!"
Přesně těmito slovy odstartoval ředitel Komunitního střediska Kontakt Liberec (KSK) Michael Dufek historicky první tábor pro seniory, které KSK sdružuje. Na plavbu jich vyrazilo 50. Přípravy byly poměrně náročné. Zásadní byla volba místa.

„Vybírali jsme asi z deseti různých míst a hledali jsme to správné, které by nám poskytlo potřebné služby důležité z hlediska seniorů. Mohli jsme mít k dispozici klasický táborový areál, ale tam byly stany. Do stanu seniora dostanu, ale ze stanu už ho pak nedostanu. Pak se nám nabízel areál s chatkami, ale tam zase byly překážkou palandy. Jinde byly společné sociálky, ke kterým by to měli naši lidé přes půl areálu. Nemůžeme riskovat, že se nám třeba v noci zraní při cestě na toaletu, protože zakopne," popsal.

Skončili v Ráji

Nakonec tedy vyhrál Sportovně rekreační areál Ráj
v Srbsku poblíž populární Branžeže. „Senioři bydlí
v bungalovech po dvou s vlastním sociálním zařízením. 
Z Kontaktu jsme tady seniorům k dispozici čtyři a máme
s sebou i dvě dámy z Červeného kříže, stát se může cokoliv. Naši lidé už ve svém věku přece jen nějaké ty handicapy mají," přiblížil Dufek.
„Máme tady pro případ nouze zřízenou marodku," doplnila zdravotnice Eva Menšíková z libereckého Červeného Kříže.

Plavba kolem světa

O kempu Ráj v SrbskuRáj najdete v obci Srbsko asi 3 km od  Branžeže. Multifunkční využití areálu: sportovní dovolená, pobyty s dětmi, rodinná dovolená, firemní akce, večírky a teambuilding. Ideální poloha na výlety i cyklovýlety. Další služby:    Wi-Fi, platba kartou, parkoviště.

Tématem týdenního seniorského tábora byla cesta kolem světa. „Ze seniorů se během týdne stali mořeplavci, kteří obepluli prostřednictvím různých úkolů celý svět. Každý den jsme strávili na jiném kontinentu, kde probíhaly tematické aktivity. V Asii se například učili jíst hůlkami.
V Africe zažili stopovanou jako domorodci. Vše provázely kostýmy," vylíčila Marie Matějíčková z Kontaktu.
V rámci Austrálie senioři putovali na hrad Kost. Tam jeli autobusem, zpět museli pěšky, aby poznávali přírodu. „Kromě samotné plavby kolem světa jsme seniory vzali také do letního kina, opékali jsme buřty, grilovali maso. Uspořádali jsme závody
v místním bazénu, turnaj
v minigolfu a pétanque," doplnil Michael Dufek s tím, že aktivity nikdo z přítomných nebojkotoval, naopak, táborníci se vrátili do dětských let a pobyt si maximálně užili.

Názory námořníků

„Jsem nadšený, bylo to úžasné a pokud mi to zdraví dovolí, tak příště pojedu zase. Vrátili jsme  se do dětských let. Nejvíce jsem si užíval kvízy, ty byly super. Museli jsme namáhat mozky a byla u nich největší legrace," řekl Deníku Pavel Vyslyšel.

Nadšení neskrývala ani Dagmar Frumarová. „Takto spokojená jsem hodně dlouho nebyla. Před pěti lety mi zemřel manžel a já od té doby navštívila dvakrát Itálii, ale ta se pobytu v Srbsku nevyrovná. Bavilo mě úplně všechno a jídla jsme měli až moc."

ZázemíKemp nabízí komfort v podobě stylové restaurace, místa pro pečení selete, baru, krytého bazénu, tenisového kurtu, minigolfu, bowlingu. Ubytování je možné v bungalovech i v srubových chatách. K dispozici jsou i dvoulůžkové pokoje bez vlastního sociálního zařízení v přízemí hlavní budovy. Jsou tu i apartmány.

Pobyt v kempu si táborníci hradili plně ze svého. „Každého z nás to vyšlo asi na 4 000 korun. V tom je ale cesta soukromým autobusem z Liberce a zpět, jídlo, přičemž se jedná
o tři velká jídla, a dvě svačiny denně. V ceně byl veškerý program. Pro důchodce je to dost peněz, ale někteří dostali tábor od dětí jako dárek," uvedl Dufek.

Kontakt

Komunitní středisko Kontakt funguje v Liberci už sedm let, Dufek byl jedním ze zakladatelů. „Jsem šťastný, že se nám vede. Máme hrdé lidi, kteří se chlubí ostatním seniorům z jiných měst, co všechno se pro ně v Liberci dělá a oni jim tiše závidí," uzavřel Dufek.

Tipy deníku

Pro děti:

Děti nepřijdou v okolí Branžeže zkrátka. Provozovatelé kempů pro ně mají připravená hřiště, kvalitně vybavená sportoviště na téměř všechny druhy sportů, prolézačky. Pořádají zábavná odpoledne s bohatými programy. Poblíž se nachází také oblíbená Šťastná země. Skoro všude už se lze připojit k internetu pomoci wi-fi, což ocení hlavně teenageři.

Pro seniory:

Senioři jistě ocení krásnou přírodu, kterou okolí Branžeže nabízí. Výhled je zde na skály, lesy i na vodní hladiny. Prostředí přímo vybízí k výletům a posezení v cukrárnách, kavárničkách nebo restauracích. Kempy disponují dražšími i levnějšími druhy ubytování. Skoro všude jsou pokoje vybavené televizory. Kvalitní sociální zázemí už jsou naštěstí samozřejmostí.

Pro psy:

Se psími miláčky už můžete v dnešní době vyrazit téměř všude. Provozovatelé kempů přišli na to, že pokud nechtějí přijít o klienty, musí je do kempu pustit i se psy. Někde se za ně platí, obvykle 50 korun za den, někde nechtějí nic. V restauracích automaticky dostanou vodu a výjimkou už nejsou ani psí menu. Uklízet vám po nich ale nikdo nebude, to musíte sami.

Tipy na výlety po okolí Českého ráje

- Zlatá stezka Českého ráje
- Prachovské skály
- Hrady Trosky a Kost
- Zámky Hrubá skála a Humprecht
- Zřícenina hradu Valečov
- Drábské světničky
- Židovská čtvrť Turnov
- Kamenářský dům – Muzeum Českého ráje
- Semily-Riegrova stezka
- Český ráj z letadla
- Vodní plochy