Zpráva o tom, že nové vedení města neplánuje obnovit řadu let uzavřený plavecký bazén na základní škole Švermova na Františkově, vyvolala kritiku mezi libereckými sportovními plavci. Ti se totiž obávají, že po dobu dlouhodobé rekonstrukce městského bazénu nebudou mít kde trénovat.

„Pro nás to bude likvidační. Jen náš plavecký klub čítá dvě stě členů,“ popsal Ota Kunt, který předsedá libereckému Sportovnímu plaveckému klubu. Kromě něj ale bazén využívají i plavci z tělovýchovné jednoty Slavia a také liberečtí potápěči.

„Už nyní, když bývá v libereckém bazénu pravidelná odstávka, nemáme žádnou plnohodnotnou alternativu. V Jablonci máme k dispozici jednu dráhu jen několikrát týdně. Mohou tedy trénovat jen naši nejlepší, reprezentanti,“ vysvětlil Kunt.

Ilustrační foto.
Liberecký kraj zasáhlo v úterý zemětřesení, obešlo se beze škod

Teď ale hrozí, že z krátkého omezení jednou za rok se stane dlouhodobá realita. Liberecký bazén rekonstrukci potřebuje, vedení města hovoří o jejím startu v půlce roku 2020. Jenže žádná alternativa během oprav neexistuje.

„Jediná možnost je obnovení bazénu na Františkově, a i to je nouzové řešení. Pokud se to neudělá, tak asi budeme dva, tři roky živořit a pak začínat znovu,“ upozornil Kunt.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka město obnovu františkovského bazénu odmítlo kvůli odhadovaným nákladům ve výši 80 milionů korun. Definitivní rozhodnutí to ale prý není.

„V úterý jsme zadali provedení nové koncepční studie na opravu městského bazénu. Chci, aby jeho rekonstrukce přinesla co nejmenší omezení, můžeme třeba hledat etapové způsoby stavby, bude-li to možné,“ řekl Zámečník.

Na základě této studie pak bude podle Zámečníka jasné, jestli je bazén na Františkově třeba alespoň dočasně potřeba. Tamní areál ale podle něj neumožňuje větší rozvoj.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (vlevo) gratuluje Janu Svitákovi ke zvolení
Jan Sviták je novým náměstkem pro dopravu, chce více komunikovat se starosty

Kromě sportovců se myšlenka na to, že by Liberec zůstal nějaký čas zcela bez bazénu, nelíbí ani části veřejnosti. Téma si vzala za své třeba aktuálně vznikající liberecká buňka České pirátské strany. Piráti už dokonce vytvořili internetovou petici nazvanou Nechceme Liberec bez bazénu, za prvních několik dní ji podepsalo asi 120 lidí.

Piráti uvažují také třeba o protestním pochodu nebo happeningu v centru města. Podle Oty Kunta ale sportovní plavci prozatím dávají přednost především jednáním. Jedno z nich, s primátorem města, proběhne už dnes, tématem se pak bude na začátku února zabývat i sportovní výbor.

V Liberci fungují ještě tři malé školní bazény. Podle primátora však nebude jejich provoz v budoucnu udržitelný. „Bude nutné vyměnit technologie, zpřísňují se hygienické podmínky, to by si vyžádalo investice za miliony,“ popsal Zámečník. „Přikláním se k tomu, aby tu fungovaly dva velké bazény – stávající a nový, například u Arény,“ dodal.

Bazén využívají také školy pro plaveckou výuku. Ta ale podle vyjádření primátorova náměstka Ivana Langra ohrožena být nemá, školáci využijí například bazén v Jablonci, plavat se budou učit v různých ročnících studia, čímž se poptávka rozloží.

Centrum Archa pomáhá zraněným zvířatům.
Netopýři i sele. Archa pomohla více než tisícovce zvířat