Koně, krávy, telata, srnky, psi, kočky, ptáci to jsou jen některá zvířata, která hasiči běžně vyprošťují. „Jen v tomto roce už jsme měli 51 případů záchrany zvířat," říká mluvčí HZS Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Práci teď hasičům usnadní speciální síť na záchranu koní. Hasičům ji pořídila veterinářka Lýdia Čačková z České Lípy. „Uspořádali jsme veřejnou sbírku a chceme z ní pořídit sítě do všech krajů. Liberec je zatím první v republice. Je tady hodně koní, hodně stájí a případů záchrany koní není málo," vysvětluje Čačková.

To potvrzují i samotní hasiči. Koně už vyprošťovali ze studní, z jímek, uvízlé mezi skalami a podobně. „Nedávno jsme zasahovali na libereckém letišti. Jeli tam jezdci na koních a jeden kůň zapadl do bývalé šachty, která tam byla zarostlá. Zapadl až po krk. Bylo to hodně náročné, zásah trval přes hodinu. Pomáhal i soused s bagrem," popisuje člen HZS Liberec Jiří Košek.

„Měli jsme případ koně ve studni, kterému koukala ven jenom hlava. Museli jsme ho vyprošťovat za krk. Každý zásah je specifický." Lýdia Čačková, veterinářka

Dosud používají hasiči k vytažení koní či krav popruhy, které ale nejsou pro zvířata úplně nejlepší. „Ty popruhy se jim mohou zaříznout do třísel nebo pod ramena, váha není správně rozložena a může dojít i k poranění pánve, vykloubení končetin a podobně. Díky speciální síti by tohle mělo odpadnout," vysvětluje Čačková. Podle ní je navíc procento přežití koní po takovémto zásahu poměrně nízké. V průměru kolem dvaceti procent. Síť by mohla průměr vylepšit. Ne vždy se ale dá použít. „Měli jsme případ koně ve studni, kterému koukala ven jenom hlava. Museli jsme ho vyprošťovat za krk. Každý zákrok je specifický a vždycky by měl u něj asistovat veterinář," dodává doktorka.

Liberecké hasiče teď čeká školení, jak se sítí zacházet v různých situacích a jak s vystresovaným zvířetem pracovat, aby nedošlo k poranění. Síť lze použít do hmotnosti 750 kg a kromě koní se s ní dají vyprošťovat i krávy a telata.