Tisíce kilometrů nekonečným Ruskem, neskutečné mrazy i kruté boje. Jak se žilo českým legionářům bojujícím za svou vlast až na daleké Sibiři, ukazuje populární „muzeum na kolejích“ Legiovlak, který před několika dny dorazil z Nového Boru do Frýdlantu. Odtud bude pokračovat do Jablonce nad Nisou. „Zatím nás navštívilo několik škol, veřejnost chodí spíše odpoledne. Největší zájem čekáme o víkendu,“ sdělil bratr desátník Zdeněk Votava, velitel 2. družstva Legiovlaku.

Legiovlak v Liberci.
Zájem o prohlídku Legiovlaku je obrovský

Soupravu tvoří 13 vagonů, které jsou přesnými replikami vozů, v nichž cestovaly desetitisíce českých legionářů v letech 1918–1920 přes celé Rusko. Jako první je zařazený „kinovagon“, v němž se návštěvníci mohou díky projekci filmů seznámit s historií legií. Pak už následují vagony, které se pro řadu tehdejších vojáků staly na několik let domovem. K vidění je těpluška, v níž na několika pryčnách žilo v prostých podmínkách až 40 mužů, jež je v ostrém kontrastu k přepychově zařízeným vozům určeným důstojníkům. Nechybí ani poštovní vůz, sanitní vagon s několika nepříjemně vyhlížejícími rekvizitami, ale i krejčovské nebo kovářské dílny.

Legiovlak je nyní na libereckém vlakovém nádraží.
Do Liberce přijela unikátní kopie Legiovlaku z Ruska

BOJOVAL I DĚDA?

Jakým způsobem legionáři bojovali, přibližuje obrněný vůz vyzbrojený dělem a kulomety i štábní vagon pro plánování operací. „Na rekonstrukci byly náročné i samotné vagony. Klasické dobytčáky se už totiž velmi špatně shánějí. Nejsložitější je ale oprava parní mašiny 433025, kterou teď dáváme dohromady v depu v Plzni a byli bychom rádi, kdyby se stala součástí Legiovlaku ještě letos,“ vysvětlil Votava.

Ve Frýdlantě se podle něj návštěvníci vlaku zatím nejvíce ptají na databázi legionářů. „Vyhledáváme lidem jejich předky, poskytujeme další materiály a nasměrováváme je k dalšímu pátrání,“ poukazuje na další rozměr projektu.

Nemocnice ve Frýdlantě.
Lékařská pohotovost ve Frýdlantě zůstane, slíbili lékaři

Nápad vytvořit pojízdné legionářské muzeum se zrodil asi před deseti lety. „Tehdy jsme spolu s dalšími čtyřmi kamarády přemýšleli, jak v roce 2018 oslavit 100. výročí vzniku republiky. Vytvořili jsme proto počáteční hrubý soupis toho, jaké věci by byly u příležitosti takto významného výročí důstojné. No a pojízdné legionářské muzeum bylo jednou z těchto věcí,“ vzpomíná válečný veterán a člen Československé obce legionářské František Gábor.

Na svou pouť se Legiovlak vypravil poprvé v roce 2015 a od té doby už navštívil desítky měst.

Na kandidátce Starostů se objevila i nová jména, jako např. ředitelka divadla Jarmila Levko.
Starostové představili kandidátku. Do voleb se spojí s TOP 09 a KDU-ČSL