„V radnici bude otevřená obřadní síň a dvě zasedací místnosti, pak také prostory primátorky a jednoho z náměstků. A samozřejmě věž. Na tu ale bude nutné opatřit si ve vestibulu radnice časovou vstupenku," prozradil vedoucí odboru sportu a cestovního ruchu libereckého magistrátu David Pastva. Radnice bude otevřena od 9 do 14 hodin a přístupná zdarma.

Zadarmo bude možné se podívat i do některých částí libereckého zámku. „Konkrétně se lidé dostanou do kaple a na věž. Prohlídky budou probíhat po půlhodinách od 9 do 16.30," upřesnil. Liberecký zámek se veřejnosti k prohlídkám otevírá poprvé v historii.

Třetím objektem, který bude otevřený, je galerie U Rytíře. Tam ale musí lidé počítat se vstupným, které činí polovinu běžného, tedy 15 korun.

Na prohlídku libereckého zámku čekaly dnes zástupy lidí

Na prohlídku libereckého zámku čekaly dnes zástupy lidí. První přišli už kolem 07:30, časové vstupenky se přitom začaly vydávat až o hodinu později, v té době už ale fronta zvědavců dosahovala k hlavní bráně zámeckého parku. První skupina s průvodcem vyrazila do zámecké kaple v 09:00, bez průvodce byla přístupná jen vyhlídka na věži.

Rozsáhlý komplex libereckého zámku patřil až do roku 2006 Skloexportu, veřejnosti nikdy přístupný nebyl. U příležitosti státního svátku dnes lidé dostali možnost podívat se do nejstarší části zámku, kterou je kaple postavená na počátku 17. století Kateřinou z Redernu. "Většina zámku v roce 1615 vyhořela a nedotčená zůstala právě jen kaple a přilehlá věž," řekla Zuzana Košková, z libereckého magistrátu, která návštěvníky prováděla. Lidé prý tehdy tvrdili, že to byl boží trest. "Redernové byli totiž protestanti a v zámku údajně svítili svícemi zabavenými z katolických kostelů," poznamenala Košková.

Liberecký zámek patří k nejstarším památkám v krajském městě. V letech 1583 až 1587 ho nechali postavit bratři Kryštof a Melichar z Redernu jako jeden z prvních kamenných domů v Liberci. Dnešní podobu získal zámek právě po požáru v roce 1615. Další přestavba areálu následovala zhruba o 150 let později za Kristiána Filipa Clam-Gallase. V první polovině 19. století přestal zámek sloužit jako šlechtické sídlo. Byl v něm soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků později i Vysoká škola strojní (dnešní Technická univerzita). Od 70. let byl vlastníkem Skloexport.

Areál prošel tolika přestavbami a úpravami, aby mohl sloužit moderním potřebám, že z původního v něm mnoho nezbylo. Nejcennější je proto právě kaple a její vybavení. "Nejzajímavější je sedm metrů vysoký bohatě vyřezávaný a zlacený hlavní oltář a panská oratoř na níž je letopočet 1606," poznamenala Košková. Zajímavý je i dřevěný kazetový strop, či vyřezávaná kazatelna. Zámecká kaple prošla v 80. letech rukama restaurátorů, kteří odhalili i zbytky původní výzdoby kolem oken a dveří.
Dnes vlastní zámek firma Ústí development, právě po dohodě s ní se městu podařilo objekt částečně otevřít veřejnosti. "Byla jsem docela překvapená, jak krásnou kapli zámek má, myslela jsem si, že po těch letech už z toho nic nezbylo. Je jen škoda, že to není běžně přístupné veřejnosti alespoň přes letní sezonu. Určitě bych si tam ale dokázala představit i svatbu," řekla po prohlídce jedna z návštěvnic.