Liberecký zámek se tento víkend znovu otevřel lidem. Kromě samotných prostor čeká návštěvníky i bohatý program, který potrvá až do neděle. „Celý areál zaplní série koncertů, tanečních vystoupení, divadelních performancí a výtvarných dílen," přibližuje mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Zámek vlastní soukromá firma a veřejnosti je kromě mimořádných příležitostí, jakými je právě festival Duhová bouře či Den památek, nepřístupný.

Zámek pro děti

Pro nejmenší návštěvníky připravili pořadatelé na dnešek pohádkový den, plný her, soutěží a workshopů. Sérii koncertů zahájí ve 12.00 hodin v zámecké kapli Musica Viva. Diváci se mohou těšit například také na Divokýho Ira, Top of Shakespeare nebo Lucii Slaninovou.

Nedělní program, nazvaný Jazzový zámek, otevřou opět od 10.00 hodin prohlídky věže a kaple. Jazzově laděný program na zámku uzavře jako tečka za celým kulturním maratonem od 15.30 hodin liberecký dixieland Old Stars.

Saudek, sklo i staré pohlednice

Lidé se budou moci vedle zámku podívat také do bývalého sídla Oblastní galerie. Tam zhlédnou výstavu výtvarníka Káji Saudka, sbírku libereckých historických pohlednic, ukázky replik historického skla nebo si prohlédnou obrazy Štefana Škapíka.

„Hlavním cílem akce je to, aby prostor okolo zámku a bývalé galerie začal opět žít. Věřím, že si Liberečané k tomuto místu opět vytvoří vztah a začnou ho více využívat, zdůraznil náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář. Právě on přišel letos na jaře s plánem o možném odkupu památky, která je nyní v soukromých rukou. Podle mluvčí magistrátu Zuzany Minstrové, ale Rada města zatím případný projekt neprojednávala.

Jedním z důvodů, proč zámek koupit byla možnost vytvoření městského centrálního parku. „Park by mohl v centru města energeticky vyvážit nedalekou velkou betonovou plochu Plazy a vytvořit velký nezastavěný, přírodní a vzdušný areál v jinak poněkud chaotickém, neklidném a stále rozestavěném Liberci," uvedl už dříve Korytář a dodal, že by se tak dalo vyřešit využití i nedaleké bývalé budovy galerie.

Tam by podle jedněch mohl vzniknout komplex pro neziskové organizace, jiní navrhují zřídit v bývalém Liebiegově zámečku kasíno. „Pokud by se to stalo, nebyl by liberecký zámek jediným, ve kterém by bylo kasino," řekl k případným úvahám letos v březnu Korytář.

Z historieLiberecký zámek byl vybudován v renesančním slohu, stavba byla dokončena v roce 1587. V zámku se dochovala vzácná renesanční kaple z počátku 17. století. Původní stavbu vybudovali bratři Kryštof a Melichar z Redernu již v letech 1582 87, zámek zároveň patřil mezi první zděné budovy ve městě. Dnešní podobu však získal díky několika přestavbám, které započaly po ničivém požáru v roce 1615. Tehdy byla na popud majitelky panství Kateřiny z Redernu k zámku přistavěna kaple a Nosticovské křídlo. Později sloužil zámek jako sídlo hospodářské správy posledních majitelů panství Clam-Gallasů. Po konfiskaci jejich majetku jej získaly Státní lesy, dlouhá léta tu byla vzorkovna podniku Skloexport.