Hospodaření Libereckého kraje skončilo loni přebytkem více než 293 milionů korun. Díky tomu může letos kraj přidat další peníze na investice, přes 40 milionů z loňského přebytku půjde do krajského dotačního programu. Celkem by v něm mělo být k dispozici asi 70 milionů. Víc peněz tak bude na podporu sociálních aktivit, obnovu památek, ekologii nebo sport. „Jednotlivé výzvy pro podávání žádostí na příspěvek budou zveřejněny na začátku června po zasedání zastupitelstva," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Situace se obrátila k lepšímu

Kraj už letos část peněz z loňského přebytku použil, teď zbývá k rozdělení ještě zhruba 111 milionů korun. „S rozdělením zbylých peněz jsme čekali na to, jak se budou vyvíjet příjmy letošního rozpočtu, v prvním čtvrtletí totiž nebyly dobré," vysvětlil Pieter. V prvních dvou měsících letošního roku se daňové příjmy kraje propadly ve srovnání s loňským rokem zhruba o 50 milionů korun a hrozilo, že kraj bude peníze z přebytku potřebovat na doplnění schváleného rozpočtu.

„Už v březnu se ale situace obrátila a v dubnu byly daňové příjmy výrazně vyšší, než jsme čekali," řekl Pieter. Příjmy v březnu a dubnu nejen že propad z prvních dvou měsíců vyrovnaly, ale daňové příjmy jsou zhruba o 40 milionů korun vyšší, než počítal rozpočet. Proto teď podle náměstka může kraj rozdělit i zbytek rezervy a přidat peníze třeba na financování akcí, které uspěly se žádostí o dotace z evropských fondů.

Po úpravách tak Liberecký kraj v letošním roce hospodaří s rozpočtem přes sedm miliard korun. Více než 3,4 miliardy z toho ale představují dotace pro školství. Na investice je v rozpočtu bezmála 615 milionů korun a dalších 832 milionů je na projekty spolufinancované z evropských fondů. Vedle oprav komunikací jsou peníze určeny například i na zateplování školních budov. Více než 70 milionů je ve Fondu ochrany vod Libereckého kraje, který je spravován mimo dotační fond. V minulosti podávaly obce více žádostí o dotaci, nyní jich kraj přijímá méně, peníze tak ve fondu zůstávají.