Liberecký kraj připravil pro příští rok přebytkový rozpočet. Počítá s příjmy 2,828 miliardy korun, výdaje budou zhruba o 97 milionů korun nižší. Ušetřené peníze použije kraj na splácení svých úvěrů, s žádným dalším zadlužováním nepočítá. Informovala o tom náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

Připravený rozpočet je zhruba o 200 milionů korun vyšší, než byl ten loňský, a to především díky rostoucím daňovým příjmům. Zastupitelstvo ho projedná 20. prosince.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s investicemi více než 540 milionů korun, z toho 230 milionů korun představují akce spolufinancované z evropských fondů. Objem investic je o čtvrtinu vyšší než před rokem.

Na letošní rok měl kraj v rozpočtu připraveny akce zhruba za 426 milionů korun, nakonec se ale proinvestovalo 560 milionů. I pro příští rok jsou připraveny další investice. „Jen na krajských silnicích máme připraveny projekty za zhruba 600 milionů korun a na přípravě dalších se pracuje," řekl náměstek pro dopravu Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Zda se je podaří uskutečnit, bude záležet na vývoji příjmů kraje a případně na úspěšnosti při získávání dotací.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s vyššími daňovými příjmy, víc peněz díky tomu půjde do dopravy. Tato oblast je finančně nejnáročnější, tradičně spotřebuje zhruba 35 procent krajského rozpočtu. V příštím roce už do dopravy půjde 1,014 miliardy korun, z toho více než polovina je určena na zajištění regionální veřejné dopravy.

ÚDRŽBA SILNIC

Do zimní a letní údržby komunikací dá kraj 265 milionů korun, o 15 milionů víc, než bylo v rozpočtu na letošní rok. V rozpočtu jsou už i první akce spolufinancované z evropských fondů, jako je rekonstrukce silnice z Mníšku do Oldřichova v Hájích nebo okružních křižovatek v Semilech.

SOCIÁLNÍ SLUŽBY

Víc peněz by podle Volfové mělo v příštím roce směřovat také školám, domovům důchodců, sociálním ústavům a kulturním organizacím. Navíc dostanou zhruba 69 milionů korun. Polepší si i zaměstnanci v sociálních službách, kam půjde navíc 18 milionů korun, které jsou určeny na zvýšení mezd. „Mzdy by se tam měly zvýšit o necelá čtyři procenta," uvedl náměstek pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). Rozpočet počítá i s 50 miliony na projekt modernizace Krajské nemocnice v Liberci a s 30 miliony na investice pro českolipskou nemocnici a zhruba 50 milionů půjde do modernizace školských budov.