Ministerstvo si přitom představuje krácení ještě ve větším rozsahu. „V prosinci nám přišel dopis z ministerstva místního rozvoje, že tím, jak v průběhu roku 2019 prověřili všechny oblasti, tak pro naši oblast by se snížení mělo týkat 199 milionů korun,“ řekl Zámečník.

Prvním důvodem má být korekce ve vztahu ke kurzu – česká koruna totiž v uplynulých letech vůči euru výrazně posílila a reálná hodnota vyčleněných peněz je tak nižší. Druhým důvodem je pak zpoždění při přípravě projektů. „V roce 2019 jsme měli mít podané žádosti o platbu už ve výši 41 %, bohužel se nám podařilo docílit 18 %,“ vyčíslil Zámečník.

Zpoždění se týká například projektu nového sociálního bydlení v Liberci. Z plánovaných pěti bytových domů je zatím dokončen jen jediný, a to v Žitavské ulici. Další jsou v různých částech přípravy. „Rok nám trvalo se s nájemníky domluvit a přemístit je do jiného městského bydlení. Hlavní zdržení podle mě vzniklo tím, že jsme vůbec nebyli schopni vybrat projektanty,“ vysvětlil primátorův náměstek pro sociální oblast Ivan Langr.

Slavnostní křest bývalých libereckých tramvají typu T2 v Praze. Na snímku oba vozy v zastávce Dlabačov.
FOTO: Staré liberecké tramvaje unikly šrotu, teď vyjedou v Praze

Přesto to vypadá, že se peníze najdou na sociální bydlení i další ohrožené projekty. Putovat by sem měly z jiných koutů republiky, kde je vyčerpat nestihnou. „V případě Plzně tu je nabídka nevyčerpaných prostředků na sociální bydlení, v případě karlovarského IPRÚ vyjednáváme o převedení prostředků na dopravu ve výši 100 milionů korun,“ popsal Zámečník.

Odloží komunitní centrum v Jablonci

Pokud by se přesuny podařily, balík peněz rezervovaný pro Liberecko by se ponížil právě jen o 60 milionů. Jediným projektem, jehož přípravu tak opatření odloží, bude podle Zámečníka nové komunitní centrum v Jablonci nad Nisou.

V rámci strategie IPRÚ bylo dohromady alokováno 2,65 miliardy korun, a to v různých oblastech, jako je vzdělávání, zaměstnanost či doprava. Mezi už hotové projekty patří třeba rekonstrukce libereckých základních škol na náměstí Míru či v ulici 5. května či cyklostezka za čističkou odpadních vod v Machníně.

Vizualizace chystané zástavby v lokalitě Skalní město v Hejnicích.
Nové domy v Hejnicích nechce tisícovka lidí, vznikne proto alternativní studie

Mezi stěžejními připravovanými projekty jsou pak dopravní terminály v Liberci a Jablonci nad Nisou nebo nové Centrum aktivního života, tedy přestavba bývalé liberecké galerie na komunitní centrum pro seniory.

„Když se ovšem nebude dostatečně čerpat, nevylučuji, že ministerstvo přijde za rok s dalším opatřením, které nám rezervované peníze opět poníží,“ nastínil Zámečník. Všechny projekty, které mají být z IPRÚ financované, musí být dokončené nejpozději v červnu 2023.

Preventivní akce policie zaměřená na lyžaře.
FOTO: Přiostřuje. Sjezdovky v kraji jsou jako silnice, přibývá kolizí a úrazů