Pokud by kraj musel tuto částku zaplatit, bylo by to pro rozpočet fatální, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Vedení kraje proto podle něj udělá vše pro to, aby sankce zmírnilo.

Hejtman chce vytvořit speciální pracovní tým, který bude hledat nejlepší řešení vzniklé situace. "Budou v něm zaměstnanci úřadu i externí odborníci. Tým připraví stanovisko a navrhne nutné kroky s cílem minimalizovat možné škody," uvedl hejtman. V každém případě bude žádat vyvození konkrétní osobní odpovědnosti. "Za standardní také považuji vymáhání škody - padni komu padni - ať to budou bývalí členové rady kraje, úředníci či jiné osoby zúčastněné v projektu," zdůraznil Půta. Nevylučuje ani trestní oznámení. Jasno by mělo být do konce ledna příštího roku.

Sankce se týkají programu na podporu Služeb sociální prevence v Libereckém kraji, na který kraj v letech 2009 až 2012 dostal 210 milionů korun. Finanční úřad našel při kontrole období od 1. dubna 2009 do 30. června 2011 závažná pochybení už při zadávání veřejných zakázek. Ve 12 výběrových řízení nesplnili uchazeči kvalifikační předpoklady, a to ani dodatečně, a měli tak být ze soutěže vyloučeni. Kontrola objevila i další chyby.

Program připravilo předchozí sociálnědemokratické vedení kraje a podle Půty nese za situaci politickou zodpovědnost. Už v minulosti se mimo jiné ukázalo, že z programu bylo neoprávněně vyplaceno více než 25 milionů korun Libereckému romskému sdružení, i když měli úředníci i politici v rukou informaci o tom, že romské sdružení má v hospodaření velké nedostatky. Přesto dotace nezastavili. "Pravdou ale je, že většina peněz šla opravdu tam, kam měla, tedy na sociální služby a do vyloučených lokalit," doplnil krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové).

Podle hejtmana selhaly za předchozího sociálnědemokratického vedení kontrolní mechanismy krajského úřadu. "Co je horší, kontrola se týkala jen první poloviny projektu, který končil až v závěru roku 2012," řekl Půta. I v dalším období podle něj služby zajišťovaly organizace, které vzešly ze stejných výběrových řízení. Může se tak stát, že pokud bude finanční úřad kontrolovat i další období, bude muset kraj vrátit i zbytek dotace a zaplatit penále. "Další kontrola ale zatím nařízena nebyla," dodal hejtman.