To jsou jen některé unikáty z několika desítek špičkových přístrojů, kterými je vybaveno nové Výzkumné a vývojové centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL. Pracoviště za 655 milionů korun otevřeli včera za účasti zástupců českých vysokých škol, ale například i velvyslanců zemí, jež projevily zájem o spolupráci.

Cílem výzkumného centra je soustředit pod jednu střechu nejnovější vědecký výzkum v oblasti strojírenství a nanomateriálů a zároveň pracovat na exkluzivních komerčních technologiích pro potřeby průmyslu. Podmínkou vzniku Centra totiž je, že si do čtyř let na sebe začne vydělávat. Přínosem pro studenty pak bude propojení vědy a výuky. Mezi 176 zaměstnanců výzkumného centra patří totiž kromě mladých vědců i odborní pracovníci technických fakult, kteří tak budou moci posluchačům předávat nejnovější výzkumné poznatky.

Liberecká univerzita: Silicon Valley českého strojírenství a výzkumu nanotechnologií

Když v roce 1953 vznikla v Liberci tehdejší Vysoká škola strojní, těžko si někdo dokázal představit, že tu o šedesát let později vznikne vědecké a vývojové centrum, jaké nemá obdoby široko daleko.Na projektu se pracovalo čtyři roky a výsledkem je unikátní pracoviště pro výzkum pokročilých technologií a nanomateriálů. Ještě za vedení minulého rektora Vojtěcha Konopy, který stál se zdejšími odborníky u samého zrodu, se škole podařilo získat evropskou dotaci. Díky ní má univerzita špičkové přístrojové vybavení v hodnotě 200 milionů, na něž by sama nikdy nemohla dosáhnout.

Vize se stala skutečností

„Nový výzkumný komplex je pro budoucnost školy naprosto zásadní," podtrhl význam nového pracoviště rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

HODNOCENÍ POVRCHŮ. Další z laboratoří nového výzkumného centra by měli ocenit nejen motoristé, ale také lékaři traumacentra a pacienti… Právě tady, jak prozradil vedoucí pracoviště profesor Petr Louda, totiž pomocí špičkového přístroje pracují na vývoji„Podstatné je to, že výzkum a výuka tu nestojí proti sobě. Naopak je to integrující prvek, protože se tu setkává základní vědecký výzkum a jeho výsledky se mohou bezprostředně předávat našim studentům," vysvětlil.

Do nového komplexu se částečně přesune výzkum ze tří technických fakult, zčásti se tu bude pracovat na nových výzkumných projektech sloužících buď pro základní výzkum nebo pro komerční projekty. Na nich zdejší odborníci a vědci pracují ve spolupráci s konkrétními firmami.

Škola už několik let úzce spolupracuje s průmyslovými podniky. Známá je úzká vazba na boleslavskou škodovku, jejíž výroba se mimo jiné opírá o nejnovější poznatky z oblasti výzkumu vlastností technických materiálů. Se zdejší univerzitou spolupracují také firmy Elmarco, Sklopan a řada dalších českých podniků.

Díky otevření nového výzkumného centra už projevily zájem i v zahraničí. A nejen firmy. Spolupracovat chce například i univerzita v Severní Karolíně.

Bezpečnější auta, lepší medicína

V současné chvíli zdejší odborníci pracují na více než čtyřicítce výzkumných projektů. „Na dalších padesát žádáme dotace," přiblížil ředitel pro výzkum Miroslav Černík.

„Konkrétně jde o oblast automobilového průmyslu. Výzkum vede k vývoji automobilů, které budou bezpečnější a jejich výroba konkurenceschopnější a šetrnější k životnímu prostředí, dodal."

Další významnou oblastí o níž se činnost nového vědeckého centra opírá, je výzkum nových vlastností materiálů pro textilní odvětví, medicínu, ekologii či sklářskou výrobu.„Snažíme se oživit unikátní technologii na matování plochého skla, která v budoucnu umožní vyloučit při výrobě chemickou zátěž, která dnes proces výroby přináší.

V budoucnu by tak jedinou chemickou odpadní látkou mohly být už jen zbytky odbroušeného skla a voda," přiblížil František Novotný, vedoucí jednoho z odborných pracovišť.

Nové vědecké a vývojové centrum Technické univerzity v Liberci označil rektor školy s mírnou nadsázkou za dům plný lidí a plný přístrojů.

Správněji by se však mělo říct, že jde dům, ve kterém se koncentruje to nejlepší, co současný vědecký výzkum v oblasti nových technologií nabídne. A co českému průmyslu, ale i českým odborníkům pomůže obstát v drsném světě všudypřítomné konkurence.