Kožní oddělení je spolu s infekčním mimo areál nemocnice v bývalém objektu Charity u křižovatky ulic Husovy a Klášterní. Na kožním oddělení je podle Nečesaného k dispozici dalších 23 lůžek. Lůžka podle něj nejsou plně využita a po nějakou dobu je navíc možné pacienty víc léčit ambulantně se zapojením domácí péče. „Na oddělení by tak bylo možné dočasně umisťovat pacienty interně nemocné v mírnějším stavu, protože pořád je to oddělení, které neskýtá okamžitý přístup k urgentní medicíně," uvedl ředitel.

Nemocnice Frýdlant, která patří do skupiny Euroclinicum, akutní lůžkovou péči na interně kvůli nedostatku lékařů od začátku září zrušila. Dohodla se na tom s pojišťovnami, 35 lůžek přeměnila na následná ošetřovatelská. Pro 24 000 pacientů z Frýdlantského výběžku je tak nejbližší nemocnice ve 25 kilometrů vzdáleném Liberci. Ve Frýdlantu bylo údajně ročně hospitalizováno kolem 800 lidí, Liberec proto předpokládal, že jim v září stoupne počet pacientů o jednoho až dva denně. Skutečnost je ale jiná.

Liberecká interna má od letošního roku nový urgentní příjem, jen díky tomu zvýšený nápor pacientů zvládá, řekl přednosta Centra interních oborů Tomáš Klimovič.

Nemocnice není nafukovací

„Začínáme být na emergency přehlceni, potýkáme se stále s nedostatkem lůžek, musíme zkracovat hospitalizace, přesouvat některá vyšetření do ambulantní péče tak, abychom vyšli s lůžkovým fondem, který máme," řekl. V průměru je podle něj v Liberci denně hospitalizováno 20 pacientů z Frýdlantska, s nimiž ale kapacita zdejší interny nepočítala. Liberecká nemocnice tak zřejmě bude muset rozšířit lůžkový fond, protože současná situace je podle Klimoviče dlouhodobě neudržitelná.