Na školáky tak zde v angličtině nebo němčině čekají tematické Science show, zábavné laborky či pořady v Planetáriu. Kromě toho tu potkají mluvícího humanoidního robota, absolvují kosmonautický výcvik nebo se vydají do nitra planety.

Laborky v němčině

„Dle požadavků jsme schopni na míru připravit v angličtině nebo němčině workshopy a laborky, během kterých si účastníci například vyzkouší daktyloskopii, prozkoumají lidské tělo nebo probádají pod mikroskopem vzorky z živočišné nebo rostlinné říše. Chybět nebudou zábavné chemické a fyzikální akční pokusy, ani pracovní listy ve vybraných jazykových mutacích s hravými úkoly v expozicích Člověk, Věda v domě, Živly a Geo," říká Jana Havlíková Bittnerová, programová ředitelka iQLANDIE.

Cizojazyčné programy jsou podle ní určeny především pro žáky druhého stupně základní školy, studenty středních škol a víceletých gymnázií, navíc jsou vedeny zkušenými lektory se zahraniční praxí.

Anglicky sluneční soustavou

Filmové fajnšmekry jistě nadchne trojdimenzionální planetárium, vybudované v kupoli na samém vrcholu centra. Profesoři svým svěřencům mohou vybrat z pořadů Úsvit kosmického věku, Přírodní výběr, nebo Planety. „Překlad pouštíme přímo do sluchátek, díky čemuž nejsou studenti rozptylování ostatními vjemy a mohou se tudíž lépe soustředit na zvolený jazyk," doplňuje Havlíková Bittnerová.

I am/Ich bin Thespian

Velkým lákadlem je bezesporu humanoidní robot Thespian. Ten totiž rozpozná až dvanáct lidí najednou a dokáže s nimi v jednu chvíli komunikovat hned ve čtyřech jazycích (angličtina, němčina, čeština, polština). To ale není vše. Na školáky čekají další čtyři stovky exponátů v deseti interaktivních expozicích. Projdou se zde lidským tělem, prožijí nefalšované zemětřesení nebo absolvují kosmonautický výcvik.

Centrum nabízí i další služby komu vyhládne, může zajít do restaurace, k dispozici je i iQShop, který nabídne upomínkové předměty i vybavení na domácí i školní experimentování. Hned před vchodem je prostorné parkoviště pro auta i autobusy. Celý objekt je bezbariérový. Více informací o aktuálním programu naleznete na www.iQlandia.cz.

Kdy a za kolik?

Science centrum je otevřené od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, v sobotu je otevírací doba prodloužena až do 19 hodin. Během jarních prázdnin, května a června je navíc iQlandia otevřená i v pondělí a to od 9 do 19 hodin.V současné době je možné navštívit programy a tématické show jako jsou Hravá voda, nebo Lidské smysly a Hurá do laboratoře Workshop Sherlocka Holmese. Vstupné pro organizace trvale pracujícími s dětmi je 70 Kč za žáka na den do expozice a 50 korun do planetária. V květnu a červnu se cena zvedá o 20 korun na žáka.