„V zahraničí funguje sdílení auta běžně, například v Německu sdílí již milion uživatelů," řekl Michal Šimoník z vedení společnosti Autonapůl, která jako jediná provozuje sdílení aut v Liberci.

Není to klasická půjčovna

Služba je výhodná zejména pro ty, kteří jezdí málo. Nemusí platit náklady na pořízení auta, pojištění ani servis. Oproti klasickým půjčovnám aut je možné sdílené auto půjčit i na jednu hodinu. Převzetí může proběhnout kdykoli, auto stojí na domluveném místě v centru města a řidič si je sám otevře pomocí čipové karty.

Zatím jedno auto

V Liberci je možné sdílet zatím jediné auto, o které se dělí přibližně dvanáct jednotlivců a firem. Jednou z nich je i Zoo- logická zahrada Liberec. „Sdílení aut využíváme jednak proto, že vlastních aut nemáme tolik, a také proto, že si myslím, že je to v rámci udržitelného rozvoje rozumná myšlenka," uvedl mluvčí ZOO Jan Kubánek.

Zájem lidí roste a služba se proto brzy rozšíří. „Vůz v Liberci je vytížený, nyní čekáme, až výrobce dodá další. Přibližně za měsíc bychom ho měli mít," uvedl Šimoník.

Cena vypůjčení záleží na velikosti auta. Platí se za čas a počet najetých kilometrů. Například čtyřhodinový výlet z Liberce do Žitavy vyjde přibližně na 400 korun. Před prvním vypůjčením je nutné se zaregistrovat a složit zálohu 5000 korun.

„Se službou jsme spokojení. Pokud by v budoucnu byla možnost vypůjčit si dodávku, pak bychom ji nejspíše využili," dodal Kubánek.