Peníze půjdou podle mluvčí liberecké radnice Zuzany Minstrové hlavně do úpravy veřejných prostranství. V minulých letech už se v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Rochlice (IPRM) do revitalizace sídliště investovalo z evropských fondů více než osm milionů eur (220 milionů Kč). Peníze šly nejen do veřejných prostranství, ale také například do modernizace panelových domů.

Sídliště Rochlice bylo postaveno v letech 1974 až 1992, tvoří ho několik obytných souborů s bezmála 3400 byty.

Problémů má hodně

Jeho největším problémem jsou úzké komunikace a nedostatek prostoru k parkování. Sídliště bylo vyprojektováno v 70. a 80. letech, kdy nikdo nepředpokládal, že jednou bude mít auto téměř každá domácnost, a některé dokonce dvě. Další slabinou lokality je zastaralý bytový fond a velká koncentrace sociálně slabých rodin a také přistěhovalců a cizinců.

Revitalizace sídliště začala už před deseti lety otevřením hřiště a parku, jehož výstavba přišla na čtyři miliony korun. Rekonstrukcí za téměř čtvrt miliardy prošla také škola a přilehlá sportoviště. V posledních letech se investovalo hlavně do úprav ulic, parků a dětských hřišť, přibyly desítky míst k parkování. Práce by tam měly pokračovat až do 30. září příštího roku.

„Na jejich financování získala radnice další peníze díky oslabení koruny vůči euru, ale také z nedočerpaných prostředků z Integrovaného operačního programu," řekl vedoucí odboru rozvoje Michal Vereščák.

Dočerpání získaných dotací bude už úkolem nově zvoleného zastupitelstva. „Naší snahou je připravit projekt budoucímu vedení města v takovém stadiu, aby jej mohlo neprodleně realizovat a v daném termínu vyčerpat navýšení prostředků z Evropské unie," řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Úprav by se mohlo dočkat okolí Domu s pečovatelskou službou Burianova nebo komunikace i okolí Burianovy a Vratislavické ulice. Obyvatelé sídliště volají podle primátorky také po nové přístupové cestě k supermarketu a kruhovém objezdu, který by nahradil frekventovanou křižovatku Dobiášovy a Krejčího ulice.