V městské hromadné dopravě v Liberci se už deset let cestuje s čipovou kartou, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji využít jako elektronickou peněženku k zaplacení levnějšího jízdného ve voze. V roce 2009 byl Liberecký kraj první, který kartu dostal na krajskou úroveň a umožnil stejným způsobem cestovat v rámci integrovaného systému po celém kraji. Kartu denně v dopravě využívá kolem 85 tisíc lidí, nejvíc v Liberci a Jablonci. Potvrdil to Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Systém stál za deset let provozu několik desítek milionů korun. „Nákladů se dnes už nikdo nedopočítá, zpočátku systém financovalo město Liberec, později jeho společnost Liberecká IS, pak systém převzal a dál rozvíjel Liberecký kraj," vysvětlil Hruboň, který stál u projektu od začátku a v současné době připravuje jeho modernizaci.

Na financování se podíleli také dopravci, jejichž autobusy, tramvaje i vlaky jsou do systému zapojeny. Od loňského roku je možné v libereckých tramvajích platit jízdné i bezkontaktní platební kartou a systém se postupně rozšiřuje.

Od roku 2006 se městských karet a později Opuscard vydalo přes 250 tisíc, z nich 120 tisíc je aktivních. K dispozici je karta na jméno za 140 korun, kterých je zhruba 90 tisíc, a dalších 30 tisíc je anonymních. Ta přijde na 95 korun, ale nelze na ni nahrát předplatné na dopravu.

Karta umožňuje platit i jednotlivé jízdné a s jednou jízdenkou libovolně přestupovat z vlaků do autobusů. Ve srovnání s papírovými jízdenkami je cesta o deset procent levnější. I díky tomu cestujících ve veřejné dopravě v Libereckém kraji přibývá. Ročně jich vlaky, autobusy a tramvaje s označením IDOL přepraví kolem 25 milionů.

Opuscard také akceptuje krajská knihovna, využívají ji podle Hruboně i školy ke vstupu do objektu, ale také pro předplatné v jídelnách. Podobně slouží i zaměstnancům místních podniků. Systém akceptuje i ISIC karty, které vydává třeba liberecká univerzita, držitel pak může svůj studentský průkaz využívat v rámci integrovaného dopravního tarifu IDOL k cestování po celém kraji.

Karta slouží i jako slevová několik desítek firem na ni poskytuje slevy od pěti do 30 procent, zejména v oblasti ubytování nebo sportovních aktivit. Levněji lze s kartou pořídit třeba vstupné na festival Benátská, který se v Liberci uskuteční 28. až 31. července.

Za deset let od zavedení systému šly ale technologie rychle dopředu, a Liberecký kraj proto připravuje projekt modernizace a také rozšíření služeb Opuscard.

V budoucnu by tak nositeli nemusely být speciální čipové karty, ale třeba chytré telefony, zvažuje se i možnost zapojit moderní bezdotykové karty, kterých už banky v Česku vydaly více než 12 milionů. Jakou cestou se v budoucnu dát, bude Liberecký kraj rozhodovat v letošním roce. V dalších letech by se měl podle Hruboně systém modernizovat. „Díky vývoji technologií lze ale předpokládat, že náklady budou mnohem nižší než před lety," dodal Hruboň.