Právě loni se podobná událost na Máchově jezeře stala místem intenzivního šíření nákazy onemocnění covid-19. Nesla v názvu TUL, ale s organizací neměla univerzita nic společného. Rektor Miroslav Brzezina naopak vyzývá studenty k tomu, aby účast na hromadných akcích vzhledem k epidemické situaci zvážili.

„Co se týče shromažďování a davových akcí, naopak vyzývám studenty ke zdrženlivosti. Za dané epidemické situace bude jistě lepší podobné ,seznamovákyʻ vynechat, abychom se pak všichni mohli potkat ve zdraví a tváří v tvář začátkem příštího akademického roku na univerzitě,“ zdůraznil Brzezina. Připomněl, že se před rokem vlivem špatné epidemické situace a následných vládních nařízení nepodařilo zahájit školní rok v prezenční formě.

Historický stroj cestoval mezi okresy.
Historický vyvrtávací stroj Lindner cestoval mezi okresy. Putoval do muzea

Upozorňuje také na výzvu České konference rektorů, která studentům doporučuje očkování. „V tuto chvíli snad existují důvody k optimismu, pokud jde o vývoj epidemie, ale je třeba stále počítat s tím, že epidemická situace se může dramaticky změnit. Ostatně přesně tak tomu bylo v minulém roce. Proto považujeme za důležité, aby se včas naočkoval co největší počet vysokoškolských studentů. Tím by sami studenti přispěli k posílení kolektivní imunity a k tomu, aby se neopakoval scénář z minulého podzimu, který si nikdo z nás nepřeje,“ píše se ve výzvě České konference rektorů z 6. srpna.