Z celkem 1112 respondentů vyjádřilo kladný ohlas 97 procent. „Pochopitelně nás takové kladné hodnocení těší, ale jsme rádi i za připomínky, které pomohou při zkvalitňování stávajících služeb a plánování nových," shrnula ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Co se lidem líbí?

Lidé v první řadě vysoce hodnotili to, že knihovna nabízí nejen půjčování knížek včetně posledních novinek, časopisů, novin, hudebních nosičů či audiovizuálních knih, ale je i významným kulturním centrem s širokou nabídkou kulturních a společenských akcí, vzdělávacích pořadů i zajímavých besed. Ať už se jedná o filmové projekce, přednášky o architektuře. „Ty se setkávají s opravdu velkým ohlasem," zmínila ředitelka. „Stejně jako regionální témata z historie," doplnila.

Lidé se tu například dozvěděli mnohé o libereckém mecenáši, hraběti Clam-Gllasovi nebo některých zajímavých industriálních stavbách. S obrovským zájmem se setkalo i promítání dokumentu o slavné vile Tugendhat a mnoho dalších.

Důležití jsou lidé

Čtenáři hodnotili také vstřícnost knihovníků, velký výběr beletrie i odborných titulů, dokumentů, nabídku elektronických knih a příjemné prostředí. Kritiku si naopak vysloužila pomalá wi-fi, nedostatek klidných studijních zón nebo málo exemplářů atraktivních titulů. To však je podle ředitelky problém. Zájem o atraktivní tituly přichází ve vlnách. Knihovna má na rok omezený limit na nákup nových knih. Povinné tituly už od 90. let nedostává.

Může sice nakoupit více titulů, o které je momentálně zájem. „Ten však rychle opadne a knihy tu pak zůstanou ležet v mnoha výtiscích," okomentovala ředitelka. Jako příklad uvedla Padesát odstínů šedi. „Když vyšla, čekalo se v rezervacích až tři čtvrtě roku, teď jsou v mnoha exemplářích běžně k mání," popsala. „Co se týče připojení, máme už 14 dní nové a rychlejší. Klidové zóny jsou v plánu na letošní rok, tišší studijní prostory bychom chtěli řešit s pomocí skleněných stěn," doplnila ředitelka, podle které je právě vzdělávací oblast trendem v knihovnách nového tisíciletí. Už dávno neslouží jen jako „pouhé" půjčovny knih.

Stavba roku

Ta liberecká patří navíc stavebně mezi nejzajímavější u nás. Ne nadarmo sem kromě čtenářů míří i turisté ze zahraničí, především z Německa. „Knihovny jsou chloubou národa a Liberec má knihovnu vynikající. Zaslouží si pozornosti. Škoda, že město se s ní víc nechlubí," shrnul za všechny jeden z dotázaných. Podle ředitelky není proto vyloučeno, že by se budova knihovny mohla zahrnout do tras pro turisty, které nabízí městské informační centrum. Služby knihovny letos rozšíří i nový čtenářský klub či nová podoba hudebního oddělení.