Syner získá pozemky na okraji Liberce o celkové výměře necelých 25 tisíc metrů čtverečních, město se na oplátku stane vlastníkem 4 garáží a parcely o velikosti 6 935 m2. Liberec tak získá strategické pozemky v okolí tzv. Papírového náměstí, které jsou podle vedení města důležité pro budoucí rozvoj oblasti.

„Část Nového města mezi Lucemburskou a Barvířskou ulicí, kterou protíná Široká ulice, je jednou z nejcennějších lokalit v srdci města. Spoluvytváří svým charakterem jedinečnou urbanisticky rostlou strukturu. Žádnou takovou podobnou čtvrť již Liberec nemá. Dalo by se s nadsázkou říci, že se jedná o takovou pražskou Malou Stranu Liberce,“ řekl náměstek pro ekonomiku Zbyněk Karban.

Dobývání čediče kopec Tlustec v minulosti poznamenalo. Zda se těžba obnoví, ukáže čas.
Bude těžba čediče na Tlustci pokračovat? Páteční referendum rozhodne

„Jde o území s obrovským geniem loci a potenciálem, jehož kvalitní využití výrazně zvýší atraktivitu centra města pro všechny obyvatele i turisty. Pestrá polyfunkčnost, rozmanitost a zahuštění zástavby oživí a přirozeně naváže na pěší obchodní trasy a na jižní terasy, umožňující budoucí rekreaci,“ dodal.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka dojde po směně pozemků k vyhlášení architektonické soutěže o ideový návrh, který stanoví, jak by měla zástavba na Papírovém náměstí vypadat. „Z toho pak vzejde územní studie, která bude závazná, a investoři, kteří budou chtít stavět v lokalitě, se jí budou muset držet,“ vysvětlil Zámečník.

Dalším pozemkem, který město směnou získá, jsou plochy v Šamánkově ulici navazující na Tržní náměstí a na vjezd do areálu bývalých Libereckých výstavních trhů, kde nyní sídlí Technické muzeum. Tyto pozemky jsou podle vedení města důležité pro vybudování plánované blokové tramvajové smyčky, díky níž by se muzeum mělo napojit na kolejovou dopravu.

Splátky rozloží do pěti let

Syner na oplátku získá pozemky, které potřebuje na plánovanou stavbu nové čtvrti, pracovně nazvané Zelené terasy. Původně se počítalo s tím, že vyroste na pozemcích tří vlastníků – Syneru, podnikatele Jaromíra Johanna a právě města. Podle memoranda, které všichni tři vlastníci uzavřeli v roce 2018, mají na území vyrůst bytové domy s až 800 byty, ale také třeba mateřská škola nebo hřiště.

Senátor Michael Canov.
Kompenzace od státu chce také kraj. Radní schválili 500 korun na obyvatele kraje

Doplatek za směnu pozemků pro Syner byl stanoven na základě znaleckého posudku, který vyhotovil kolektiv znalců ze stavební fakulty VUT Brno. Ten hodnotu pozemků ve vlastnictví Syneru stanovil na 48 412 100 Kč a hodnotu městských ploch v Kunraticích na 42 958 933 Kč. Rozdíl cen nebude muset Liberec zaplatit firmě najednou.

„V rámci jednání jsme v této době nepovažovali za nutné zatěžovat městský rozpočet jednorázovým vyrovnáním, a proto jsme se dohodli na splátkách rozložených do pěti let,“ uvedl mluvčí Syner Group Ondřej Paclt. O tom, zda majetkoprávní operace proběhne podle plánu, budou rozhodovat zastupitelé města. Ti záměr o výměně schválili už vloni v listopadu.