Tradičně nabídne Liberec návštěvníkům také představení v rámci Letního setkání s divadlem. Letos však budou jen dvě, řekla k letní nabídce mluvčí liberecké radnice Pavlína Stránská.

Komentované prohlídky radnice a divadla připravilo Městské informační centrum. Uskuteční se každý čtvrtek, ta první už 21. června.

„Od 9 hodin vyrazí prohlídka do divadla a pak bude pokračovat na radnici, druhá pak začne ve 13.30 hodin na radnici a poté budou turisté pokračovat do divadla," doplnila Stránská. V divadle postaveném podle návrhu vídeňského ateliéru Fellner a Helmer si návštěvníci prohlédnou vestibul, hlediště i první balkon a především jedinečnou oponu od slavného představitele secese Gustava Klimta. Na radnici je vedle prohlídky obřadní síně čeká i výstup na 65 metrů vysokou vyhlídku na hlavní věži.

Atrakcí pro turisty jsou tradičně i prohlídky libereckého podzemí, které město otevřelo před dvěma lety. Největší protiletecký kryt v centru pod Sokolským náměstím má vstup z Lucemburské ulice. Labyrint chodeb se rozkládá na ploše téměř jednoho kilometru čtverečního a podle odhadu by se do něj vešlo až 1500 lidí. „Letos zatím neplánujeme prohlídky každou středu jako loni, zájem je menší, a tak počítáme jen se sobotami 7. července a 4. srpna," řekla Eva Fialková z libereckého magistrátu.

K prázdninám v Liberci patří už léta také Letní setkání s divadlem. Původní divadelní přehlídka, která nabízela až osm představení, se však loni zúžila na dvě a letos tomu nebude jinak. Radnice šetří. „Letos dá město na projekt 41 000 korun," řekla Stránská. Ještě předloni dávalo město pětinásobek. Už 7. července budou moci návštěvníci na náměstí před radnicí zhlédnout oblíbené loutkové představení Alibaba a čtyřicet loupežníků v podání libereckého Naivního divadla. Prázdniny pak uzavře 25. srpna Posedlost baletem v podání souboru Divadla F. X. Šaldy.