Novinářům to řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). „Dostali jsme zatím dvě z pěti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Zbývající očekáváme v nejbližší době," uvedl. Za pochybení ve zbývajících třech řízeních hrozí městu pokuty v součtu za půl milionu korun.

Podle Šolce Liberec s rozhodnutím ÚOHS nesouhlasí, a obrátí se proto na správní soud. „Pokutu ale zaplatit musíme, rozhodnutí úřadu nemá odkladný účinek," dodal.

Liberec musí zaplatit pět milionů za pochybení při modernizaci skokanského areálu na Ještědu a milion za výstavbu běžeckého areálu ve Vesci. ÚOHS našel chyby v šesti ze sedmi řízení, která s Libercem vedl. Zkoumal celkem 72 veřejných zakázek. Liberec se odvolal proti pěti rozhodnutím.

ÚOHS konstatoval, že město tendry nezákonně dělilo. Hodnota zakázek, které úřad zkoumal, činila kolem jedné miliardy korun. Nejzávažnější porušení zákona nastalo při zadávání 27 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Ještěd. Zakázky za téměř 700 milionů Kč získaly Strabag, Syner, oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a ELPROINVEST.

V řízení, které se týkalo 13 zakázek spojených s budováním sportovního areálu Vesec za 260 milionů korun, byly chyby u 12 případů, uvedl ÚOHS.

Nedostatky našel i v tendrech na vybudování metropolitní internetové sítě, v zakázkách na projektovou dokumentaci nebo na dodávku sněžných pásových vozidel pro skokanský areál Ještěd a pro běžecký areál ve Vesci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes 2 miliardy korun ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.

Zadlužený organizátor lyžařského šampionátu v Liberci OC FIS NORDIC WSC 2009 je v konkurzu. Sdružení dluží stovce firem a organizací skoro 112 milionů korun a není schopno své závazky uhradit. Proto se věřitelé snaží peníze vymoci po Liberci a Svazu lyžařů ČR.

Sdružení Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 nedávno podalo žalobu na Liberec.

Dvacítka firem po městu chce 37 milionů korun, stejnou částku vymáhá i po Svazu lyžařů ČR.