Čerstvé ovoce, zeleninu, ale také sýry, včelí produkty nebo uzeniny, a to výhradně od místních pěstitelů, si mohou od včerejška nakoupit lidé na nové farmářské tržnici v Liberci.
Dohromady dvacet stánků zákazníci najdou mezi obchodním centrem Forum a Domem kultury a otevřeno tu bude zatím jen tři dny v týdnu, každé úterý, pátek a sobotu, od 8.00 do 13.00 hodin.
„Pokud budou mít lidé o trhy zájem, počet stánků rozšíříme. Předpokládáme, že to může být během letní sezóny až dvojnásobně,“ prozradil ředitel Fora Václav Řičář.
V úterý a sobotu bude převažovat v nabídce zboží ovoce, zelenina a květiny. Páteční trhy pak budou zaměřené hlavně na produkty regionálních výrobců, sýry a mléčné výrobky, uzeniny, med a včelí produkty, ale také třeba proutěné košíky a další dekorace. „Je pravděpodobné, že trhy během času rozšíříme do celého týdne,“ řekl Ronald Dasbach, ředitel společnosti Multi Development pro střední a východní Evropu, která provozuje centrum Forum i farmářské trhy. Jak doplnil, Liberec je prvním městem v republice, v němž tržnici společnost otevřela.
Místním pěstitelům se místo i podmínky zamlouvají. „Je to vynikající místo. Tržnice tu měla být už dávno,“ poznamenal liberecký včelař Jiří Vomáčka. „Zatím tu platíme jen stovku na den, a to včetně elektřiny. Na trzích před radnicí po nás chtějí za stánek čtyřnásobek. Tady je to také výhodná poloha. Věřím, že si lidé na novou tržnici zvyknou,“ doplnil.
Už první den proudily od stánku ke stánku desítky lidí. Nakupující lákala nejen vůně koláčků a dalšího pečiva, ale i moravské lidové písničky, které jim u východu z Fora vyhrávala cimbálová kapela. „V Liberci žádná pořádná tržnice není, a to je pro stotisícové město ostuda. Jsem ráda, že tu teď vznikla. Zaručeně sem budu chodit. Jen doufám, že ovoce a zelenina budou od místních pěstitelů, že se nestane, že by je stánkaři nakupovali v nějakých velkoskladech a pak je tady prodávali,“ poznamenala Alena Hofmannová z Liberce.
Své zboží tu budou lidem nabízet i známí výrobci, například Kozí farma Pěnčín, Farma Dolonec nebo Moštovna Lažany. „Mou specialitou je Jizerský sýr s uzeným masem, i ten samý bez masa třeba s medvědím česnekem,“ dodal Petr Zeman z Nové Louky v Jizerských horách.