Zatímco zřízení krajské protikorupční komise budí vášně a je přijímáno veskrze rozporuplně, v případě města Liberce prošly přípravy strategie a zavádění procesů bez zvláštních emocí. „Tato radnice nebyla nikdy transparentnější. A je důležité, že to děláme dobrovolně, aniž by nám to ukládala zákonná povinnost. Pozitivní dopad již přijatých opatření mohou už dnes občané vidět v úspoře několika desítek milionů korun u transparentně realizovaných veřejných zakázek," konstatovala primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD), podle níž nechali celou strategii dlouze připomínkovat.


To však odmítl opoziční zastupitel a bývalý liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec). „Při zpracování protikorupční strategie se neobrátili ani na zastupitele ani na neziskové organizace k připomínkování," podotkl Korytář.

Přesto ale uznal, že se řízení města a jeho transparentnost výrazně zlepšily. Nové vedení zprůhlednilo zadávání veřejných zakázek a nakládání s majetkem města, zasedání zastupitelů jsou on-line a zveřejňovány jsou i doslovné zápisy z rady města.

Magistrát rovněž nechal zpracovat etický kodex zpravodaje města nebo etický kodex pro zaměstnance. Pracuje se na dokumentu i pro zastupitele. „Na webových stránkách jsou k dispozici smlouvy s plněním nad 80 tisíc korun," dodal ekonomický náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům). Doplnil, že například v městské společnosti Liberecké IS se k protikorupční strategii přihlásili a usilují o maximální transparentnost.

Přesto ale opozice není s protikorupční strategií zcela spokojena. „Chybí mi tam kontrola městských společností, kterými ročně protečou stovky miliónů korun. Protikorupční strategie není podle mého názoru dostatečná," dodal Korytář.

Právě tyto okolnosti prý odlišují městkou strategii od té krajské. „Důvody jsou ve dvou věcech. Vždy záleží na tom, kdo strategii připravuje a s jakým cílem. Pokud chcete změnit systém, je hned kritizován. Když to udělá parta lidí, kteří si vzájemně notují, pak je úsilí, s nímž je realizován, jiné," uzavřel Korytář.