Nový babybox je technicky vyspělejší, zajistí dětem lepší komfort

KLIMATIZACE V BEDÝNCE

„V létě býval babybox rozehřátý, proto jsme jej kromě vyhřívání vybavili i klimatizací, která v něm udržuje teplotu na přijatelných dvaceti osmi stupních," popisuje zakladatel babyboxů a jejich neúnavný propagátor, babydědek, jak si on sám říká, Ludvík Hess.

Stojíme před pavilonem pro matku a dítě a pozorujeme techniky, jak nové zařízení instalují. Není to nic jednoduchého. Stejně jako jeho příprava. Podle jeho výrobce a technika Zdeňka Juřici trvá několik měsíců, než se nový babybox vyrobí. „Tento babybox jsme začali plánovat někdy v lednu," připomněl Juřica. „Skříňka" je vyrobená z antikorového plechu, který je podle technika velice náročný na zpracování a musí být použit laser. „Vyrobili jsme jich už třicet osm, dva putovaly dokonce až do Kazachstánu," podotkl Juřica.

SYSTÉM POD KONTROLOU

Babybox je otevíratelný z obou stran. Je vybavený fotobuňkami, v případě, že se v něm ocitne dítě, okamžitě spustí signál, který zalarmuje nejen zdravotníky příslušné nemocnice, ale také samotného Ludvíka Hesse a technika Zdeňka Juřicu. „Systém musím mít neustále pod kontrolou," vysvětluje technik.

Využiji příležitosti a nahlížím do otevřeného babyboxu. Je menší, než jsem si představovala. Uvnitř je pouze vanička. V případě jakékoli aktivity se rozsvítí obrazovka monitoru umístěného v místnosti vedle dvířek. Na ukázku je tam teď vložena krabička s nářadím. Dítě se zde naštěstí objevuje jen sporadicky.

ČTYŘI „MLÁĎATA"

„Od roku 2008, kdy byl v Liberci instalován poprvé, pomohl vstoupit do života čtyřem nechtěným mláďatům," připomíná Hess. Naposledy se v libereckém babyboxu „objevil" letos na konci ledna chlapeček, kterého pojmenovali Hynek.

Liberec je dvanáctým městem, kde je instalován nový typ babyboxu. Podle Ludvíka Hesse patří zdejší ředitel Luděk Nečesaný mezi ty osvícenější zástupce vedení nemocnic. „S panem ředitelem jsem se sešel už pětkrát. Zaváděli jsme spolu babybox v Liberci, pak Karlových Varech, v Chebu, Turnově a teď znovu tady," vypočítává „babydědek" s tím, že ne všude nalézá takové pochopení. „Někteří pediatři a neonatologové s babyboxem nesouhlasí, takže jsou nemocnice, kde se umístit nepodařil," vysvětluje.

Provoz babyboxu většinou hradí nemocnice, podle Ludvíka Hesse se však jedná o zanedbatelné částky.

Pomoc dětem

V České republice je 70 babyboxů, které pomohly 142 dětem, dvanácti z nich letos. Naposledy v Pardubicích a v Chebu v září.

„Naším největším problémem je získání darů na zhotovení a údržbu babyboxů," připomíná Ludvík Hess. Kdo by měl zájem podpořit babyboxy, může poslat peníze na účet 26116319/0800.