Konec džungle v libereckých Lidových sadech, kde mají od nynějška lidé k dispozici dva omlazené parky. Jeden se nachází ve Zborovské rokli a druhý mezi zoologickou a botanickou zahradou. Podařilo se je upravit díky evropským dotacím. „Celkové výdaje na rekonstrukci obou ploch činily 6,5 milionů korun. Dotace dosáhla 85% z celkových způsobilých výdajů," upřesnil manažer IPRM města Liberce Michal Vereščák. „Oproti předpokládaným výdajům na realizaci stavby město díky transparentním veřejným zakázkám uspořilo přes 2,2 miliony korun," dodal.

Parky disponují novými plochami ke sportování, novými cestami, ale i mobiliářem, například stojany na kola, lavičkami nebo odpadkovými koši. „Lidové sady jsou jednou z nejkrásnějších čtvrtí Liberce. Jsme rádi, že se nám podařilo dva zdejší parky vylepšit a věříme, že novou podobu regenerovaných ploch uvítají všichni návštěvníci, a že oba parky tak přispějí ke zvýšení kvality života v Liberci," zdůraznil náměstek primátorky pro školství a kultury Kamil Jan Svoboda.

Problémy s roklí

Park ve Zborovské rokli měl být hotov už v létě, ale plány městu pokazily červencové přívalové deště. „Byli jsme dva týdny před předáním stavby, ale déšť to tady celé spláchl. Na základě toho jsme zjistili, že bylo špatně nastavené odvodnění, byl špatně zajištěný svah. Nechtěli jsme, aby se tady v budoucnu držela voda, proto jsme na finální podobě ještě zapracovali," popsal Vereščák. Město tedy ještě zainvestovalo do hatí, aby park mohl veřejnosti bezproblémově sloužit co nejdéle.

Při úpravách parku u ZOO (promenáda Jezírko) byly zásahy naopak minimální. „Nechali jsme srovnat a obnovit cesty, provedli jsme rozumný prořez," uzavřel Vereščák.