Ekonomika a technická správa

Statutárním náměstkem primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace se stal Jan Korytář (Změna pro Liberec), kterému dalo svůj hlas 21 zastupitelů.

Jeho protikandidáta Jiřího Šolce (SLK) volilo 16 z přítomných zastupitelů. Za náměstka pro technickou správu majetku města Liberce byl zvolen Tomáš Kysela (ANO 2011), který získal v tajné volbě 27 hlasů.

Územní plán a školství

Náměstkyní pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí byla 24 hlasy zvolena Karolína Hrbková (Změna pro Liberec), která neměla protikandidáta.

Náměstkem primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch se stal Ivan Langr (Změna pro Liberec), jemuž dalo hlas 29 zastupitelů, a také on byl jediným kandidátem.

„Dokázali jsme to. Změna pro Liberec se vrátila na radnici. Zvládli jsme volby, zvládli jsme povolební vyjednávání, zvládneme i další etapu," řekl po svém zvolení šéf Změny Jan Korytář.

Jeho strana usedala osm let do opozičních lavic a nejen podle ostříleného politika Korytáře byl nejvyšší čas na změnu v podobě vládnoucí koalice.

Připomeňme, že za minulé vlády měl Liberec pouze tři náměstky. Lukáš Martin z ČSSD během volebního období z funkce technického náměstka odstoupil, a to údajně kvůli zdravotním problémům.

Jeho práci si mezi sebou rozdělili ostatní kolegové.

Právě absence člověka, který by se technické správě majetku města věnoval na sto procent, stojí podle nového šéfa resortu mimo jiné za tím, že se například Technické služby staly pro Liberec naprosto prodělečným podnikem.

„To se musí změnit. Nechceme městské společnosti privatizovat, ale musíme je pozvednout, aby nebyly pro město ekonomickou zátěží," uvedl pro Deník nový technický náměstek Tomáš Kysela.

V dalších týdnech Deník přinese s novými náměstky podrobné rozhovory. Nyní se potřebují ve svých resortech co nejvíc zorientovat.

Jan KorytářJan Korytář (Změna pro Liberec)ekonomika, rozvoj, dotace
Exprimátor Liberce, předseda politického hnutí Změna, předseda sdružení Čmelák, nyní už koaliční zastupitel v Liberci a opoziční v Libereckém kraji, spoluzakladatel Krajského protikorupčního pracoviště Liberec.
Vize: Pokračovat v oddlužování města, zvýšit efektivitu hospodaření města a zejména městských společností, ať už se jedná o obchodní společnosti nebo příspěvkové organizace. Do přípravy městského rozpočtu více zapojit veřejnost, tak aby se v rozpočtu více objevovaly priority obyvatel. Změnit rozpočtové určení daní, vyšší dotace pro Liberec, což je ovšem běh na dlouho trať.

Tomáš KyselaTomáš Kysela (ANO)technická správa majetku města
Vystudoval Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou, později pak pedagogickou fakultu. Ve školství působil dva roky. Od roku 1990 podnikal, zaměřil se na energetické úspory.
Vize: Hlavním cílem je dát dohromady městské společnosti, aby nebyly ekonomickou zátěží pro město, například technické služby. Městský majetek neprodávat, ale do vedoucích pozic dosadit odborníky namísto politických odpadlíků. Je potřeba analyzovat smlouvy, které město uzavřelo s nejrůznějšími společnostmi. Dohody nerušit, ale domlouvat pro město nové a výhodnější podmínky. 

Karolína HrbkováKarolína Hrbková (Změna pro Liberec)územní plánování, veřejná zeleň
Zahradní a krajinná architektka, místopředsedkyně ekologické organizace Čmelák Společnost přátel přírody. Od roku 2010 zastupitelkou Liberce, od roku 2011 předsedkyní Výboru pro rozvoj a územní plánování.
Vize: Usiluje o to, aby v Liberci byl velký městský park, odpovídající stotisícovému městu. Do plánování veřejného prostoru a zeleně více zapojit veřejnost formou komunitního plánování. Je důležité, aby se budoucí uživatelé těchto ploch podíleli na jejich vytváření. Tak lze zajistit, aby byl dostatek zeleně pro děti i seniory, hřiště pro všechny věkové kategorie nebo více zklidněných cest.

Ivan LangrIvan Langr (Změna pro Liberec)školství, kultura, sociální věci
Do čtvrtka pracoval jako vedoucí oddělení marketingu a mluvčí ZOO Liberec. Mezi lety 1998 2007 působil jako novinář v denících MF DNES a Právo, předtím tři roky jako učitel českého jazyka a dějepisu na gymnáziu.
Vize: Je přesvědčen, že už nastal čas skoncovat s praktikami systémověkorupčních struktur, které Liberec dlouhodobě ničí politicky, ekonomicky i morálně. Bude k tomu ale zapotřebí hlubokých změn ve způsobu vládnutí ve městě a také silné podpory a participace veřejnosti. Svou novou roli náměstka přijímá s velkou pokorou. Rád by veřejnost přesvědčil, že se nejedná jen o prázdná slova.