Systematické mapování vyloučených lokalit, na kterém se podílí několik organizací, zahájila už před několika dny. Jak ale zdůraznila mluvčí radnice Jana Kodymová, aby monitoring podchytil co nejširší skupinu lidí, vyžaduje řadu dobrovolníků.

„Už proto, že mapování probíhá i v ranních a nočních hodinách,“ vysvětlila mluvčí. Od dobrovolníků se očekává, že budou ochotni „obcházet“ ubytovny, lesíky, mosty a další místa, kde přespávají bezdomovci. „Posléze je potřeba s těmito lidmi vyplnit formulář,“ upozornil náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr. Jen tak může podle něj město lidem žijícím v otřesných podmínkách účinněji pomoci.

PŘEŽÍVAJÍ NA ULICI

„Předpokládám, že dohledáme i řadu lidí, kteří dosud nebyli s nikým v žádném kontaktu a jen přežívají na ulici,“ uvedl dále náměstek.
Zájemci, kteří se na projektu chtějí podílet, se mohou zapsat přímo do elektronického formuláře Houser v googlovském prostředí (goo.gl/X7nXfL), následně je osloví pracovník štábu, nebo se mohou informovat na telefonu 485 243 184. Akce potrvá zhruba do poloviny příštího týdne.

Inspirací k projektu našel Liberec v Brně, kde mají s tímto způsobem monitoringu a projektem Housing first, Bydlení především, dobré zkušenosti. „Plánem je zabydlet první rok dvacet lidí v nouzi. Přímo v terénu chceme na monitoring navázat projekty kontaktní sociální práce a asistenti prevence kriminality,“ dodal náměstek.