Na každého ze svých obyvatel však stále dluží v přepočtu 28.040 korun, což je 2,5krát víc než před pěti lety. ČTK to dnes zjistila ze závěrečného účtu města. Zadlužení krajského města se v posledních letech výrazně zvýšilo v roce 2008 kvůli přípravě sportovišť a zázemí pro lyžařský šampionát a v roce 2010 v souvislosti s vydáním městských dluhopisů.

Zadlužení Liberce ve srovnání s nedalekým Jabloncem je v přepočtu na obyvatele více než trojnásobné. I Jablonci se loni podařilo část dluhů splatit a zadlužení města se tak snížilo o 12 procent.

Na každého ze svých obyvatel dlužil na konci loňského roku pětačtyřicetitisícový Jablonec 8860 korun, o rok dříve to bylo více než 10.000 korun. Celkově Jablonec splácí dluhy za 400 milionů korun.

To stotisícový Liberec splácel na konci loňského roku 2,86 miliardy korun.

Dluh byl ale o 111,27 milionu nižší než na konci roku 2010. Ještě v roce 2007 ale Liberec oficiálně splácel závazky jen za 1,129 miliardy. Na každého ze svých obyvatel tehdy město dlužilo v přepočtu 11.330 korun.

Zadlužení výrazně stouplo v roce 2008, kdy se budovala sportoviště na Ještědu a ve Vesci pro lyžařský šampionát a také byty, které využívali sportovci. Dnes slouží jako sociální.

Na lyžařský šampionát sice město získalo stamiliony ze státního rozpočtu, další prostředky ale muselo přidat ze svého. Na konci roku 2008 tak dluhy Liberce překročily dvě miliardy. Další razantní zvýšení zadlužení se objevilo v hospodaření Liberce v roce 2010 v souvislosti s vydáním městských dluhopisů za dvě miliardy korun. Výnos z jejich prodeje nebyl ale určen na nové investice, radnice jimi splatila většinu dluhů svých a svých společností. Oficiálně přitom dluh města dosahoval v té době jen 1,34 miliardy, v tom však nebyly započítány směnky, úvěry ani dluhy sportovních areálů.