Magistrát vydal emisi 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun s patnáctiletou splatností ve spolupráci s Českou spořitelnou v roce 2010. Podmínky se mu už podařilo několikrát vylepšit. Třeba ve srovnání s rokem 2013 by mu nyní dojednávaná změna měla uspořit 27 milionů korun ročně. "Zatím je to záměr. Pokud s tím budou zastupitelé souhlasit, ke schválení smluv by mohlo dojít v březnu příštího roku," uvedl Korytář.

Liberec by měl svůj dluh převést z dluhopisů do směnečného programu a splátky hradit přímo bance. Nyní je dává do amortizačního fondu, který by se zrušil. Ve fondu je přes 350 milionů korun. Minimálně 150 milionů by z toho měla dostat Česká spořitelna, zbytek by použil Liberec pro evropské projekty. "Umožní nám to získat miliardu evropských dotací," řekl Korytář.

I bez peněz z amortizačního fondu je podle něj město schopno mít v roce 2025 splacenou polovinu ze svého dvoumiliardového dluhu, jak se zavázalo při vydání dluhopisů v roce 2010. Když začne město spořit zase od nuly, výše ročních splátek by se podle Korytáře příliš navýšit neměla. "Nový směnečný program nám přinese lepší úrokovou sazbu," uvedl. Nyní se úroková sazba pohybuje od 5,97 do 8,32 procenta, nová by měla být pod pěti procenty. Magistrát odhaduje, že při změně podmínek se průměrná roční splátka zvýší o tři miliony na 176 milionů korun. Snížit by se naopak měla hodnota zajištěných nemovitostí, a to z 1,2 miliardy na jednu miliardu.