Jídelny v libereckých školách a školkách mají od města už půl roku nařízeno nepoužívat různé instantní kaše, hotové omáčky, křehčené maso nebo imitaci mléčných výrobků. „Chceme do škol přivést zdravou výživu, je to pro dobro našich dětí," říká náměstek primátora Ivan Langr (ZpL). „Průmyslově vyráběné potraviny mají negativní vliv na lidské zdraví a podílejí se na zvyšujícím se výskytu civilizačních onemocnění jako je cukrovka, infarkt, obezita a vysoký krevní tlak," doplňuje zastupitelka Zuzana Tachovská (ZpL). „Osobně jsem zažila v jedné MŠ, že dětem zalili horkou vodou granulovaný čaj, pořádně ho osladili a vydávali to za zdravý nápoj."

Většina škol a školek se nařízení o zdravé výživě nebrání. „ Je spousta surovin, které používaly naše babičky a na které se zapomnělo. Vždycky zkusíme něco nového nejdřív na personálu a když se to osvědčí, tak to zařadíme dětem do jídelníčku. Navíc musíme archivovat, kolik procent obilovin, tuků, bílkovin a podobně děti snědly, jednou za rok to kontroluje hygiena," říká hospodářka MŠ Klubíčko Edita Ferklová. Město by rádo, aby školní jídelny víc využívaly i místní produkty. To je ale často problém.

„Jednak není na Liberecku dostatek farmářů a hlavně ne všichni splňují hygienické normy. Chtěli jsme dětem koupit na farmářském trhu jablka na svačinu, ale na hygieně to neprošlo," popisuje kuchařka z MŠ Pod Ještědem Martina Bečková. „Budeme s hygieniky jednat, musíme si ujednotit, o co nám společně jde," komentuje náměstek Langr.

Radnice teď pro vedoucí školních jídelen uspořádala seminář o zdravém vaření. „Jídelny jsou nedílnou součástí škol. To, jak vaří, se odráží na zdravotní i psychické stránce dětí. Sladká, tučná a těžká jídla děti uspávají, což se projevuje i ve výuce," upozorňuje specialistka na výživu Margit Slimáková s tím, že je nutné změnit i vyhlášku o školním stravování, která už je zastaralá a neodpovídá soudobým poznatkům. Radnice chce také omezit ve školách různé bufety a nápojové automaty, pokud v nich budou nezdravé potraviny. „Chceme do toho, co školy vaří i víc zapojit rodiče," nastiňuje Langr.