Už žádné jednotlivé školky, ale po právní stránce větší subjekty a přesně dané spádové oblasti. I takový dopad může mít chystaná novela školského zákona na Liberec. Dosud tu je 31 městských školek, teď se připravuje jejich splynutí po třech nebo čtyřech, v závislosti na velikosti a místě. Ředitelky školek už byly o reorganizaci informované a ne všechny s ní souhlasí. „De facto nám bylo řečeno, že v průběhu března 2016 bychom měly být všechny odvolané z funkcí s tím, že výpovědní lhůta bude až do konce prosince 2016. Po nás by pak měl sloučené školky řídit manažer," uvedla ředitelka jedné liberecké MŠ, která ale nechce zveřejnit své jméno. A není sama. Těch, které s reorganizací nesouhlasí, ale bojí se veřejně promluvit, je víc.

„Samozřejmě, že je to pro nás komplikovaná situace. Magistrát tvrdí, že žádný dopad na rodiče a děti to mít nebude, ale s tím nemohu souhlasit. Je pochopitelné, že se to nějakým způsobem odrazí. Nemám nic proti kvalitním manažerům, ale neumím si představit, že bude mít na starosti čtyři školky najednou. Už teď máme práce nad hlavu, a to řídíme jen jednu školku," uvedla pro Deník další z ředitelek. Její kolegyně se přidává: „V podstatě jsme byly postavené před hotovou věc, sice nám bylo řečeno, že se do výběrového řízení můžeme také přihlásit, ale takhle ta věc nestojí. Jde o to, že splynutím přijdou školky o svou svébytnost, své výukové programy, to, čím se od ostatních liší. Obávám se, že to žádný prospěch nepřinese, spíš to povede ke zhoršení předškolního vzdělávání."

Podobný model sloučených školek řízených manažerem už fungoval před časem v Jablonci nad Nisou, časem ale od něj tamní radnice ustoupila a vrátila vše zpět.

Není to z naší hlavy

Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra ale nejde o věc, kterou by si radnice sama vymyslela. Důvodem pro reorganizaci mateřských školek je totiž chystaná novela školského zákona, která počítá s povinným posledním rokem v mateřské škole. „To znamená, že pokud obec zřizuje více než jednu mateřskou školku, bude muset stanovit spádové obvody, tak jako je to u základních škol," vysvětluje Langr.

„V Liberci je problém, že je tu sice 31 městských školek, ale 16 z nich jsou tzv. malé rodinné školky, tedy s jednou či dvěma třídami. U těchto školek nelze vytvořit spádovou oblast tak, aby bylo zaručeno, že se do školky dostanou všechny děti, které na to mají nebo budou mít nárok," odůvodňuje nutnost reorganizace Langr. „Rozumím tomu, že některým ředitelkám se to nemusí líbit, nicméně věřím tomu, že ten dopad nebude až tak katastrofální."

Dítě tam, kde bydlí

Splynutí vícero školek v jednu velikou by naopak mělo rodičům podle Langra zaručit, že jejich děti se do školky ve svém spádovém obvodě dostanou. „Bude to stejný model jako u základních škol, rodiče budou moci přihlásit dítě pouze tam, kde mají bydliště. Jinam to nepůjde." dodal.

Někteří rodiče ale protestují. „Syna jsme přihlásili do školky v místě, kde pracuji, což je na opačném konci města než kde bydlíme. Je to pro nás výhodnější. Takhle jsem v klidu, protože vím, že stihnu dítě ze školky vyzvednout. Kdybych měla jezdit z práce přes celé město v dopravní špičce, tak to kolikrát ani nestihnu," svěřila se Lenka Chytilová.

„Trochu se obávám, aby nezačal u školek fungovat stejný model, jako u základních škol, kde si někteří rodiče přehlašují naschvál místo trvalého bydliště, jen aby dostali své děti do vysněné základní školy," podotkla k tomu další z maminek Jaroslava Koutecká.

Někde školek moc, jinde málo

Že spádové obvody u mateřských škol nejsou ideální, potvrzuje i sám náměstek Langr. „U základních škol, kde děti už chodí samy ze školy a do školy to logiku má, ale u školek ne. S tím s rodiči souhlasím a už jsme na to také upozornili ministryni školství Kateřinu Valachovou." Ministryně do Liberce osobně i zavítá a to v pondělí 30. listopadu.

Jaká bude podoba spádových oblastí ale zatím radnice tají. Přiznává ale, že jsou asi čtyři lokality, které jsou hodně problematické. To znamená, že je tam příliš mnoho školek na jednom místě, zatímco v jiných lokalitách je zase školek málo. „Pracujeme na tom od léta, zatím ale nebudu konkrétnější, protože materiál zatím neprošel ani Radou města ani zastupitelstvem. Pouze výborem pro vzdělání, který tomu dal zelenou," dodal Langr s tím, že rodiče se nemusí obávat žádného úbytku školek. „Budovy školek zůstanou tak, jak jsou, pouze po právní stránce jich bude spadat vícero pod sebe. Budou tedy mít nové názvy, ale rušit některé nebo snižovat kapacity určitě nebudeme, v žádném případě."

Materiál o reorganizaci sítě mateřských škol budou radní a zastupitelé projednávat v polovině prosince.