„Pracovně jsme ji nazvali Geniální filmová liberecká stezka a bude zaměřená především na natáčení seriálu Génius," vysvětlila vedoucí Filmové kanceláře Liberec Pavlína Kuchtová. Seriál z produkce National Geographic natáčel loni na několik místech v Liberci slavný režisér Ron Howard.

Náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Ilustrační foto
Menší obchody v kraji se před zloději jen těžko ubrání

„Chceme představit notoricky známá místa trochu jinak. Kromě toho, že si zájemci na panelech přečtou o natáčení filmů, chceme připomenout i nějakou historickou zajímavost, která se váže k tomuto místu," vysvětlila Kuchtová. Zhruba dvanáct panelů bude rozmístěno po celém městě a kromě textu na nich budou k vidění i fotografie. „Nebudou ovšem přímo ze seriálu, ale abychom natáčení maximálně přiblížili, bude se jednat o snímky zachycující filmový ruch," dodala Kuchtová.

Stezka bude zároveň fungovat jako putovní výstava. V létě tak bude sloužit Liberci, v zimě si ji budou moci prohlédnout například filmoví fanoušci v Německu.

Jak upozornila Kuchtová, s německým městem Gorlitz navázala zdejší filmová kancelář užší spolupráci. „Málokdo ví, že se tam natáčela také řada zajímavých filmů. Mimo jiné například proslulý Hotel Budapešť," poznamenala vedoucí kanceláře. Kromě filmu Wese Andersena zde natáčel i Quentin Tarantino Hanebné pancharty a na dobrém jídle si zde údajně pochutnal i Brad Pitt.

Kromě stezky připravuje do nejbližší budoucnosti filmová kancelář také web, který by filmařům podával komplexní informace, a lokační tour. „Tady mám za cíl předvést filmařům Liberec nejen jako město, kde se dají točit filmy z druhé světové války," doplnila Kuchtová.

BRECHT V DIVADLE

A samozřejmě se do Liberce chystají i další filmové štáby. Ten první by měl dorazit na začátku července, kdy zdejší divadlo a Kavárnu Pošta využijí němečtí filmaři. Točit zde budou scény pro snímek o slavném divadelníkovi Bertoltu Brechtovi. Natáčení zřejmě opět trochu potrápí řidiče, protože bude spojené s uzavírkou. „Proto jsme ale zvolili svátky, kdy by Liberec měl být vylidněný," upozornila.

Ve hře je také návrat produkce Génia. První série o Albertu Einsteinovi sice už běží na kanále National Geographic, ale v plánu je jich dalších devět. „Každá bude o jiném géniovi. Teď jen záleží, zda se jim Liberec bude hodit dobově," dodala vedoucí.