Na sobotu 24. května se chystá už osmý ročník akce, na kterou se těší čím dál víc malých i velkých pravidelných účastníků. „Vrcholem bude jako každý rok stezka s osmi zastaveními, která vede krásně upraveným libverdským lázeňským parkem," přibližuje Otto Kučera z Lesní správy Frýdlant, která akci pořádá.

Větve, ptáci 
a dálkoměr

Některá zastavení na stezce jsou podle lesního správce vysloveně hravá, jiná trochu odbornější. „Docela těžké je poznávání stromů podle letorostů, jak se odborně říká větvičkám. Samozřejmě nemají listy… To by mohlo bavit i rodiče, jen si zkuste poznat lípu od javoru! Přítomný lesník vás samozřejmě všechno naučí. Na opačném konci „odbornosti" je nejoblíbenější disciplína – střelba ze vzduchovky na nejrůznější terče."

O zážitkovém chodníčku toho správce Kučera moc prozradit nehodlá, takže pod bosýma nohama ucítíte piliny, kameny a … překvapení.
Na „ptačím zastavení" budete dozajista v dobrých rukou, má ho totiž na starosti lesník Česlav Hejl. Naučí vás poznávat nejzákladnější druhy opeřenců a poradí, kterou budkou jim na zahradě uděláte radost. „Revírník Hejl se ptáky zabývá odmalička," láká správce Kučera. „Asi není žádný, jehož zvyky by důvěrně neznal."
Koho baví mapy, pookřeje 
u těch lesnických. Může je srovnat s turistickými a zjistit, co je na nich navíc. Do ruky dostane laserový dálkoměr a zjistí, k čemu všemu je užitečný.

O těch kaprech

„Někteří rodiče se shání po rybářském prutu, když se řekne kaprovka," směje se Otto Kučera. „Tak na stezce si i s dětmi vyzkouší, že je to pila, která se dřív používala na práci 
v lese." Dnes kaprovku nahradila pila motorová, těžba 
v lese je ale pořád hodně namáhavá, nebezpečná a nedoceněná práce.
„Všichni si tady mohou zkusit to, s čím lesníci a těžaři běžně v lese pracují. Třeba že vyrazit na kmen číslo číslovačkou není vůbec jednoduché," přibližuje lesní správce Kučera hlavní myšlenku lesnického dne: „Snažíme se trochu posunout to, jak nás lidé vnímají – nejen jako ty, kteří „plundrují" les, ale také jako lidi, kteří se o něj s nejlepším vědomím a svědomím starají." A v lehkém tónu dodává, že k vidění bude i skutečný škůdce lesa, živý kůrovec: „Ať každý vidí, jak malý brouček nadělá velké škody."

Lesnický dorost

Další program se bude odehrávat v areálu Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant – pracoviště Hejnice, která lesnickou sobotu spolupořádá. Letos je tu připravená ukázka práce služebních záchranářských psů a jako každoročně i ukázka skutečně mistrovské práce s motorovou pilou. Tatínkové si mohou vyzkoušet práci s hydraulickou rukou vyvážecí soupravy, což je speciální traktor na vyvážení dřeva z lesa. „Do kabiny se můžou posadit klidně i maminky nebo děti," slibuje za pořadatele Otto Kučera. A dodává, že děti dostanou buřta, jehož si opečou na nefalšovaném „lesáckém" ohni.

„Práce s lesem je hodně složitá, tady se snažíme aspoň zkráceně a ve velmi zjednodušené podobě přiblížit to nejzákladnější – tedy že stromy sice kácíme, protože společnost potřebuje dřevo, ale než takový strom vyroste, je za tím spousta práce několika generací lesníků. Třeba smrk, než je vhodný k těžbě, roste 120 let, dub až 200 let. A tuhle práci, kterou děláme i my, chceme přiblížit lidem, které to zajímá," uzavírá pozvánku lesní správce z Frýdlantu Otto Kučera.